Udženija (ODS): Jsem cyklista... A kdo je víc

10.04.2014 18:45

O víkendu se u nás v Praze 2 koná akce Město na kolech. Jako zastupitelka této městské části jsem byla pozvána a tak se půjdu podívat, jak by takové „město na kolech“ mělo vypadat.

Udženija (ODS): Jsem cyklista... A kdo je víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

V průběhu této akce je možné „šlapat“ na kole pro dobročinné účely a „vyšlapat“ určitý obnos peněz. Já budu šlapat pro denní stacionář AKORD, pečující o postižené děti, kterým se snažím dlouhodobě pomáhat. Ale upřímně řečeno, začínám mít pocit, že se Praha poslední dobou stává především hlavním městem cyklistiky. Tedy vlastně ne, spíše městem vyznávající jakýsi „cyklisticismus“ tedy světonázor, který staví cyklisty nad úroveň zbytku obyvatel.

Všechny ty cyklojízdy, demonstrativní blokování ulic, uzavírky Smetanova nábřeží, připravovaný program vzájemného půjčování kol, investice do cyklotras. Není to už poněkud přehnané?  Není ta podpora jedné skupiny obyvatel města už tak trochu na úkor těch ostatních? Z mé osobní zkušenosti bych si troufla říci, že pokud dříve občanští cykloaktivisté bojovali proti motoristům a dožadovali se ochrany před agresivními plechovými monstry, tak dnes se naopak oni stávají predátory útočící na další skupinu obyvatel. Těmi ohroženými jsou nyní chodci. Denně jsem v centru Prahy svědkem situací, kdy zuřivě šlapající cyklisté střídavě využívají tu chodník tu silnici, přejíždí přes přechod pro chodce, řítí se pěší zónou a nadávají chodcům, že se jim pletou pod kola.  A většina z nich má evidentně pocit morální převahy – jsem CYKLISTA - a kdo je víc... Jsem přesvědčena o tom, že podpora jedné skupiny na úkor druhé, je zásadní chybou, která přináší jen další problémy, mezilidské střety a nepřátelství. A tak přestože já sama mám v nohou přes dvacet tisíc kilometrů ujetých na kole, budu prosazovat také zájmy chodců – už proto, že mezi ně patří i staří lidé a maminky s dětmi, kteří jsou dnes ohrožováni některými bezohlednými cyklisty stejně, jako jsou cyklisté ohrožováni některými bezohlednými řidiči. Mimochodem, nepoměr peněz vynaložených v posledních letech pražským magistrátem na bezbariérové přechody a vstupy do metra a podporu cyklistiky je v řádech desítek miliónů korun. Takže můžeme začít třeba zde.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Aleksandra Udženija - profil

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…