Udženija (ODS): Spustili jsme komunikační systém pro neslyšící

18.09.2019 16:47

V České republice žije kolem 500 000 osob se sluchovým postižením. Služba, kterou Praha 2 právě uvedla do zkušebního provozu, usnadní nedoslýchavým a starším lidem komunikaci s úřadem.

Udženija (ODS): Spustili jsme komunikační systém pro neslyšící
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Podle místostarostky pro sociální oblast Alexandry Udženije, která se o vznik služby zasadila, může nový systém propojit nedoslýchavé občany až se čtyřmi pracovišti Úřadu městské části Prahy 2.

„Vítám každé zlepšení, které pomůže v běžném životě handicapovaným občanům. V budově úřadu je funkční navigace pro nevidomé, nyní jsme spustili komunikační systém pro neslyšící, který mohou využít také lidé se zhoršeným sluchem, uvedla k zaváděné novince místostarostka Alexandra Udženija.

A jak systém funguje? Na horní lince webu městské části Praha 2 přibyla ikonka s přeškrtnutým uchem. Při prokliku na ikonku se otevře uživateli okno s výzvou zadat své telefonní číslo a následně je mu zpětně voláno z centra online komunikace pro neslyšící, které ho automaticky propojí se službou v call centru. Hlas neslyšícího je přenášen klasickým způsobem a objevuje se v textové podobě, hlas operátora je simultánně přepisován – „rozhovor“ je v reálném čase zobrazován na monitoru tabletu či počítače. Právě touto cestu může být propojen na čtyři pracoviště Úřadu městské části Praha 2.

Další možnost je stažení aplikace eScribeDroid do vlastního mobilu a komunikovat prostřednictvím této aplikace. Ta je nainstalovaná také na tabletech výše zmíněných pracovišť.

Další komunikační kanál v této službě je aplikace pro neslyšící DEAFCOM, která umožňuje použít znakovou řeč a propojení s centrem online komunikace. Neslyšící může přes tablet a video znakovat, tlumočník převádí řeč do mluvené češtiny pro zaměstnance úřadu.

„Úřad Prahy 2 se snaží být v čele inovací a zlepšení služeb, aby občanům poskytl komfort při vyřizování různých potřeb a záležitostí na úřadu,“ uvedl tajemník Úřadu městské části Praha 2 Michal Kopecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…