Udženija (ODS): Útok na svobodu živnostníků a podnikatelů

10.03.2015 9:40

V sobotním vydání MF Dnes byla otisknuta zkrácená verze mého názoru na zavedení registračních pokladen.

Udženija (ODS): Útok na svobodu živnostníků a podnikatelů
Foto: praha.eu
Popisek: Pražská radní Alexandra Udženija

Zde je celý text: Andrej Babiš se nikdy netajil svou nechutí vůči malým podnikatelům a živnostníkům, v tom je v naprosté shodě s ČSSD a odbory. Tato levicová vláda již rok sděluje občanům, že jsou podnikatelé zloději, kteří neodvádí daně a proto je nutné je šikanovat a kontrolovat.  Další opatření, které na ně chystá, jsou povinné registrační pokladny. Pro svůj záměr se Babiš inspiroval v Chorvatsku, kde byly pokladny zavedeny socialistickou vládou v roce 2013. Místo toho, aby se inspiroval na západě, zhlédl se v Chorvatsku, které se již dlouhodobě potácí v ekonomické krizi. V říjnu 2014 dokonce musela chorvatská vláda přistoupit k úpravě státního rozpočtu a zvýšit deficit. Důvodem byl nižší výběr daní, a to hlavně DPH o 4,7 mld. Kč a daně z příjmu o 930 mil. Kč. Nejsou to právě ty daně, o kterých nás ministr financí přesvědčuje, že jejich výběr stoupne o miliardy? Nezaměstnanost se v Chorvatsku dlouhodobě pohybuje kolem 22% a jistě se na tom podepsaly i registrační pokladny, které odradily tisíce lidí od podnikání, a donutily zaměstnavatele k propouštění.

Jak šikana živnostníků vypadá v praxi? I česká média referovala o uzavření jedné oblíbené cukrárny v centru Zadaru, která je široko daleko vyhlášená svou zmrzlinou. Inspektoři ji v létě uprostřed sezóny na týden uzavřeli kvůli tomu, že v kase našli finanční přebytek v přepočtu cca 25 Kč. Jen v roce 2013 chorvatští finanční inspektoři uskutečnili kolem 35.000 kontrol. S kontrolami je počítáno i u nás, a proto se počítá s přijetím 300 nových celníků a úředníků. Dále se v návrhu ministerstva financí uvádí, že pokuty mohou být do 500 tis. Kč, nebo dvouleté pozastavení činnosti či úplný zákaz podnikání. Nenechme se přesvědčovat babišovskou demagogií, že poctivým podnikatelům registrační pokladny nebudou vadit. Budou!!! Registrační pokladny jednoznačně povedou ke zvýšení měsíčních nákladů každého podnikatele, registrační pokladny jsou velký bratr, protože je podnikatel pod neustálou online kontrolou a registrační pokladny jsou represe a šikana, která zavádí další kontroly a pokuty. Varovné je především to, jak tyto kontroly budou probíhat: Během pracovní doby k podnikateli vstoupí finanční inspektoři a v tu chvíli musí být zastaven veškerý provoz, protože inspektoři budou kontrolovat, zda účetní záznam v pokladně souhlasí s finanční hotovostí. Dovedete si představit, jak to bude vypadat třeba v restauraci, kam vstoupí kontrola kolem poledne, kdy je čas obědů? Nebo kosmetický salón, kdy má klientka masku na obličeji a čeká na masáž?   

To co ale považuji za zcela zásadní, je popření presumpce neviny, kdy je každý podezřelý. Vede to jednoznačně k morálnímu znechucení všech živnostníků a podnikatelů, kteří jsou neustále před veřejností představování jako zloději a nepoctivci, kteří neplatí daně a proto se na ně musí s bičem. Omezení prostoru pro svobodné podnikání, spojení státní moci a velkých kapitálových skupin, zavést oligarchickou demokracii, kde není místo pro samostatně uvažujícího a nezávislého podnikatele – to je cíl Andreje Babiše a ČSSD. Za sebe a za ODS říkám jednoznačné NE!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Aleksandra Udženija - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…