Udženija (ODS): Voda ať odtéká, veřejné finance nikoli

10.03.2014 18:18

Práce na komunikacích bývají vždy spojeny s obtěžováním místních obyvatel. Rozkopané ulice a chodníky znemožňují běžný život, není kudy jezdit, chodit, práce jsou doprovázeny hlukem, prachem a nepořádkem.

Udženija (ODS): Voda ať odtéká, veřejné finance nikoli
Foto: praha.eu
Popisek: Pražská radní Alexandra Udženija

Známe to. Všichni jsme to zažili či dokonce zažíváme a bereme to se smíšenými pocity – práce se holt udělat musí a výsledkem bude přeci nová silnice, chodník či vodovod… Ale napadlo vás někdy, že všechno může být tak trochu jinak?

Nabídnu malý příklad z Prahy: Obyvatelé Londýnské ulice na pražských Vinohradech byli postaveni před hotovou věc – je třeba vyměnit vodovodní potrubí. Nikdo nenamítal, nikdo neprotestoval. Jde přeci o běžnou záležitost a vodu potřebujeme všichni. Jaké překvapení ale nastalo, když firmy odpovědné za stavbu rozkopaly v dubnu loňského roku celou ulici i s přilehlými chodníky a proces výměny trubky protáhly až do podzimních měsíců, kdy s odvoláním na počasí stavbu přerušily s tím, že se k ní vrátí na jaře a bude trvat dalších půl roku. Dělníci zmizeli a nechali za sebou rozkopanou a neprůjezdnou ulici. Po stížnostech obyvatel se do celé věci vložila místní radnice a její vedení zjistilo, že Pražská vodárenská společnost a magistrátní příspěvkové organizace Technické správy komunikací si už dopředu celou akci dle smlouvy naplánovaly s vysoutěženou společností na 52 týdnů – tedy na jeden rok! Jeden rok na výměnu vodovodní trubky. A s tím samozřejmě spojený rozpočet, opravy, pronájem dopravního značení atd...

Jako zastupitelka Prahy 2 i pražského magistrátu musím přiznat, že liknavost a bezohlednost vedení pražského magistrátu, neschopnost vedení zúčastněných organizací a stavební firmy je naprosto nehorázná. Bohužel jediný, kdo tuto neschopnost odskáče, jsou obyvatelé.

Proto hlásím, že si nad rekonstrukcí Londýnské ulice beru osobní patronát a budu bedlivě střežit, jak se zde rekonstrukce vyvine. Zda nejsou některé práce či termíny zbytečně nadsazeny. A v případě, že se ukáže, že lhůty byly zbytečně prodlužovány, nebo byl uměle navyšován rozpočet, budu vyzývat konkrétní osoby k zodpovědnosti. Pokud totiž stavba znepříjemňuje obyvatelům dva roky života, jedná se o velký problém. A jestli se ukáže, že by se u toho měl ještě někdo přiživovat na veřejných financích a záměrně proto natahuje čas opravy, tak to je věc, která nesmí nikomu projít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Aleksandra Udženija - profil

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

14:17 Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.