Ulip (Piráti): Online rozpočet – Teprve začátek

31.07.2015 22:30

Tento týden se nám po několikaměsíčním úsilí podařilo spustit pilotní verzi online rozpočtu, což prakticky vzato znamená, že jsme spustili rozpočtů třicet. Brno má totiž 29 městských částí, každou s trochu jinou účetní metodikou, a navíc je tu ještě magistrát města Brna.

Ulip (Piráti): Online rozpočet – Teprve začátek
Foto: zitbrno.cz
Popisek: Jiří Ulip

Spuštění takto rozsáhlého projektu je i přes nemalé porodní bolesti samo o sobě dobrý počin. Musím ale přiznat, že při jeho vývoji jsme museli dělat kompromisy, ze kterých nemám já ani další kolegové tak úplně radost. Rozhodně tím ale nechci znevažovat ničí práci, jen bych právě na příkladu online rozpočtu rád popsal přístup, který se mi v pracovním životě osvědčil a který tak chci aplikovat i na pirátské angažmá na brněnské radnici.

Vize rozpočtu, zdroj: theopenbudget.org

V první řadě je potřeba mít vizi, kam chcete daný projekt dotáhnout.  Představa se může postupně měnit, jsou-li k tomu dobré důvody, ale pokud už na začátku nevíte kam jdete, tak je slušná šance, že skončíte někde, kam jste opravdu nechtěli. Otázka je, co jsou ty dobré důvody ke korekci kurzu. Pokud dlouho pracujete sami nebo v uzavřeném teamu, dříve či později začnete trpět provozní slepotou a zpětná vazba zvenčí je přesně to, co vám může být tím dobrým důvodem ke změně. Je pochopitelně třeba i tady přemýšlet, protože dobré rady jsou ne vždy míněny dobře a ne vždy jsou kvalifikované.

Teď když víte, jak to vidím, pojďme se blíže podívat na brněnský online rozpočet. Naše prvotní vize, ze které pořád ještě nehodlám ustupovat, je mít interaktivní a snadno čitelný rozpočet, který umožní jak pohled z výšky několika kilometrů, tak i ponor do hloubky. To vše v kabátě ušitém z moderních technologií – mým oblíbencem je open source knihovna D3.js. Konkrétní rozpočtovou inspiraci jsme hledali za hranicemi, protože znovu objevovat kolo by bylo poněkud kontraproduktivní. Příkladů jsou ve světě stovky, namátkou bych jmenoval krásnou ukázku konceptu zobrazení detailních i souhrnných informací na jednom místě v australském http://theopenbudget.org. V rozpočtu kalifornského Palo Alto (http://paloalto.opengov.com) zase výborně vyřešili uživatelskou přívětivost: jak si sami můžete zkusit, pokud tam přijdete poprvé, vyskočí na vás pár přátelských průvodců, kteří vás provedou rozpočtovou skladbou tak, že to pochopíte bez několikaletého studia ekonomie. Takže to je vize.

Vize s nápovědou, zdroj: http://paloalto.opengov.com

Jak můžete posoudit na http://brno.cz/rozpocetonline/, naše současná brněnská realita je o poznání střízlivější. Celé je to postavené na SSRS, které jsou sice robustní a výkonné, ale příliš interaktivní ani sexy nejsou. Docela často se vidí ve velkých korporacích pro komplexní datové analýzy k internímu užití. Ukazovat ale výstupy z SSRS lidem mimo ekonomické oddělení obvykle není dobrý nápad, zástupci marketingu mohou dostat i osypky. Ano, i SSRS se dá udělat facelift, ale energie, kterou na to musíte vynaložit, je většinou lépe vynaložená na práci s hezčími věcmi - tedy pokud vám jde jen o vzhled. V našem případě jsme navíc použili standardizované řešení dodavatele bez možnosti výraznějších úprav. I když má náš online rozpočet své mouchy, i tak jsme se jeho spuštěním zařadili mezi nevelkou skupinu českých měst, která se snaží pro otevřenost něco dělat. To by samo o sobě mohl být dobrý důvod proč do toho jít.

Začátek cesty k naplnění vize, zdroj: http://brno.cz/rozpocetonline/

Naše vize je ale poněkud ambicióznější, takže na rozdíl od jiných implementací máme k zveřejnění připravenou i celou datovou vrstvu s rozpadem až na faktury.

Předesílám, že její automatické plnění přímo z jednotlivých finančních systémů městských částí bylo podstatnou součástí zadání celého online rozpočtu a jeden z hlavních důvodů proč jsme se rozhodli jít do řešení, které se zatím naší vizi neblíží, ale je důležitým předpokladem k jejímu naplnění. Datová vrstva je už teď interně přístupná úředníkům, ale jejímu zveřejnění zatím brání pár drobností. Například jsme zjistili, že u transakcí ze sociálního fondu města máme v poznámce jména dětí, kterým příspěvky jdou. Jsem sice pro zveřejnění kde čeho, ale tohle by bylo moc i na mne. V dohledné době se ale s tímto i dalšími úskalími vypořádáme a pak si budete moci zdrojová data užít i vy.

A tím se na cestě k naplnění naší vize dostávám do místa, kde já i kolegové budeme vděční za zpětnou vazbu. Tedy vaše rady a nápady, které nám pomohou naši představu online rozpočtu vycizelovat. Nejprve vám samozřejmě dáme čas se s daty seznámit. Až se pak sejde dost zájemců, uspořádáme v Brně setkání, kde si všechny tyto věci důkladně probereme.  Debata samozřejmě může běžet jak je u pirátů zvykem i elektronicky. Výstupy bychom pak zařadili na pořad některého z budoucích brněnských hackathonů. Jeden už máme za sebou a myslím, že je to ideální formát akce pro vývoj neotřelých řešení. Koneckonců, v jakém jiném městě někdo zkusil za šalinu zaplatit bitcoinem, že? V Brně prostě máme nepočítaně talentovaných a hlavně aktivních lidí, kteří se rádi zapojí.

Abych to celé povídání shrnul. Máme online rozpočet, což je dobrý počin, ale je to jen první krok k naplnění větší vize - přehledné a aktuální informace o hospodaření města. Vize, na které budeme rádi spolupracovat se všemi, co mají zájem. Pochopitelně nemusíte na nic čekat a můžeme začít diskutovat už teď - na FB sice nejsem, ale G+ (+JiriUlip) a Twitter (@JiriUlip) to jistí.

Autor je pirátským radním pro otevřenost a IT statutárního města Brna

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů