Unucka (ODS): Řidiči se do Třince dostanou od Těšíne jednodušeji, spojka je dokončena

13.12.2018 9:09

Po více než roce intenzivních prací je cesta II/468 do Třince dokončená. Součástí stavby byla rekonstrukce silnice v ulicích Nádražní a Těšínská.

Unucka (ODS): Řidiči se do Třince dostanou od Těšíne jednodušeji, spojka je dokončena
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Nové jsou také tři přiléhající zárubní zdi. Náklady ve výši 74 milionů korun na skoro pětikilometrovou komunikaci z větší části pokryla dotace z EU, desetinu nákladů zaplatil Moravskoslezský kraj.

Sslavnostního předání hotové stavby se zúčastnili zástupci Moravskoslezského kraje, Správy silnic MSK, města Třince i zhotovitele, kterým byla společnost EUROVIA CS. „Stavba byla zahájena v říjnu minulého roku. Předpokládané náklady neměly přesáhnout 70 milionů korun. Ale jak už to u podobných projektů bývá, po začátku prací se objevily komplikace. V tomto případě šlo o nevyhovující podloží v úseku dlouhém 600 metrů. To stávající se muselo odtěžit a nahradit novými štěrkovými vrstvami,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania a doplnil, že náklady stouply i kvůli nízké pevnosti betonu zárubních zdí. „Byla nutná sanace betonu a nový systém ukotvení kamenného obkladu. Nakonec se místo Těšínského pískovce použila Liberecká žula, která má menší tloušťku obkladů, tím menší hmotnost a větší odolnost proti povětrnostním vlivům,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania s tím, že celkové náklady se nakonec zvedly na 74,6 milionu korun.

„Díky rekonstrukci se zesílila únosnost komunikace, což je s ohledem na stále intenzivnější dopravu ve městech žádoucí. Nejen kvůli bezpečnosti, ale i z estetických důvodů byla do projektu začleněna rekonstrukce tří zárubních zdí. Ta nejkratší z nich měří 84 metrů, nejdelší má 424 metrů. Kdo si pamatuje, jak ty zdi vypadaly před rekonstrukcí, jistě nový vzhled ocení,“ poznamenal náměstek hejtmana kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka a dodal, že letošní rok byl, co se týče oprav krajských silnic, rekordní. „Oproti roku 2017 se letos v Moravskoslezském kraji proinvestovalo tři a půl krát více peněz. Z krajské kasy, od státu a z evropských fondů šla na opravy cest více než miliarda.  Od řidičů to kvůli uzavírkám vyžaduje dávku trpělivosti, ale za nové a bezpečné silnice to určitě stojí,“ shrnul náměstek hejtmana kraje Jakub Unucka.

Na slavnostním předání hotové stavby nechyběla ani primátorka Statutárního města Třince Věra Palkovská: „Tato rekonstrukce byla pro naše město a jeho občany velmi důležitá, výrazně se zlepšil vjezd do Třince směrem od Českého Těšína. Na dokončené práce pak navázala naše městská investice, kdy byl vybudován přilehlý chodník od nádraží směrem k centru města. V současné době je ve výstavbě cyklostezka, což doufám, naši občané ocení také,“ uzavřela primátorka Věra Palkovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.