Urban (ČSSD): Ekonomická diplomacie má smysl

08.06.2014 10:57

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Rumunsku nejen zasadil strom a podaroval princeznu (nevládnoucí, ale velmi vlivnou a uznávanou, jako je ostatně rumunská královská rodina Hohenzollernů celá), většinu času ale věnoval podpoře českých podniků a ekonomické diplomacii.

Urban (ČSSD): Ekonomická diplomacie má smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
V záplavách zbytečných slov o tom, co by mělo být, kdyby, považuji přístup prezidenta za hodný pozornosti. Poměrně dost lidí možná Miloše Zemana v oblibě nemá, ale bylo by dobré sledovat jeho výkony bez předpojatosti. Protože to byl on, kdo si sednul s rumunským ministrem energetiky a vysvětlil mu postoj českého státu k problémům, které má v této zemi ČEZ po znejistění investic do větrných parků. Dal tak významný signál a definoval postoj českého státu, který chce rozumné a nekonfliktní řešení přijatelné pro obě strany.

Byl to zase Miloš Zeman, kdo přiznal, že Česká republika vztahy s Rumunskem zanedbávala, byl to on, kdo se zúčastnil společného podnikatelského fóra a podpořil více než šest stovek českých firem, které v Rumunsku působí. To je ekonomická diplomacie, které se mnozí smáli a smějí, ale která má na konci pozitivní výsledky – vyšší obchodní výměnu, lepší vztahy, vzájemnou důvěru. A v případě potíží nějaké firmy na té nebo oné straně vytváří prostor pro jednání a řešení situace.

Potřebujeme ekonomickou diplomacii. Ne za každou cenu, to jistě. Pokud se nám nelíbí nějaké kroky například Moskvy a její chování v ukrajinské krizi, je třeba to říci jasně a nebrat si nějaké zbytečné servítky. Ale zároveň nemá smysl pálit mosty a napětí – už tak velké – ještě eskalovat. Umění diplomacie je v jednání a ve strategii. Druhá strana musí znát cíl diplomacie a musí také přesně vědět, kde jsou hranice toho, co přijmeme a kde začíná problém, který už nechceme akceptovat. Henry Kissinger nesporně vysoce dbal o lidská práva, ostatně se zasadil o to, že komunistické země přijaly některé principy, o které se později opírala disidentská opozice. Na druhé straně ale vždy varoval, že nedomyšlená podpora lidských práv může vést k opaku, kdy je druhá strana donucena k postoji, který situaci zhorší.

Součástí ekonomické diplomacie je také jednat na rovinu. Miloš Zeman například v Rumunsku varoval před představou, že se Ruska prostě zbavíme tím, že se od něj Evropa energeticky odstřihne. Protože tak jednoduché to opravdu nebude. A stejně tak je nutné přátelům říci, že řešení jejich vlastních problémů a možná i dřívějších chyb na úkor zahraničních investorů považujeme za problém. Že si představujeme řešení, kde se o problém – dejme tomu – podělíme.

Náš svět má rád velká gesta a mohutné činy, ale ty málokdy vedou k úspěchu. Diplomacie je daleko více o spíše menší, ale soustavnější práci. A třeba i v Rumunsku, které spousta Čechů naprosto neoprávněně chápe jako zemi exotickou a možná i trochu zaostávající.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Urban - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.