Urban (ČSSD): Lepší ČSSD je možná. Musí se však zbavit starých part

20.11.2017 14:50

Mladý sociální demokrat a člen ČSSD Jihlava Aleš Urban se zamýšlí nad povolebním děním v ČSSD.

Urban (ČSSD): Lepší ČSSD je možná. Musí se však zbavit starých part
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Všechno na světě je možné, pokud je k tomu vůle. Po volebním debaklu, který utrpěla ČSSD, se však strana ne a ne postavit na nohy. Není se přitom čemu divit. Zatímco před volbami to navenek vypadalo, že by sociální demokracie mohla být soupeřem pro hnutí českého miliardáře, soupeřem pro „novou ODS“, uvnitř se dělo vše možné, aby tomu tak nebylo.

ČSSD se nyní snaží o resuscitaci, ale ve straně stále zůstávají lidé, kteří jsou trestně stíhaní, odsouzeni, nebo nešetří rasistickými poznámkami. Výsledek? Strana přichází o voliče. Najdou se i tací sociální demokraté, kteří se zesměšňují v přímém přenosu. Příkladem toho může být pražský sociální demokrat, který nakoupil černé duše a dostal se do zahraničí a nyní se snaží veřejnost přesvědčit o tom, že lídra kandidátky v hlavním městě skoro vůbec neznal. Ale nejde jen o dění v Praze. Z Brna se na scénu vrací člověk, který byl v jihomoravské metropoli vykroužkován jen proto, aby se ho obyvatelé zbavili. Do sněmovny se pak nedostal ten, kdo byl po dlouhá léta předsedou poslaneckého klubu a udělal toho hodně v sociální oblasti. Členy sociální demokracie také zůstávají dva politici, kteří dokážou člověka nazvat slimákem, parazitem a kdo ví čím ještě. Politika klientelismu a nahnědlosti však nikam nevede. Jak si jinak vysvětlit usnesení z Brna, díky kterému byl vyloučen Jakub Patočka ze strany? Bylo to snad za jeho knihu nebo za jeho boj o nádraží či podporu sociálního bydlení v Brně?

Pokud chce být ČSSD lepší, tak se musí rozloučit s takto negativně aktivními členy a konečně naslouchat členské základně. Nejen předsedům okresů, kteří politikaří a nedělají politiku. Politika se má dělat kontinuálně, nejenom v období voleb. Je potřeba pustit mladou krev ke kormidlu. Volby již nevyhrávají kampaně na náměstí, oranžová limonáda či balónky. Je potřeba získat zpět důvěru lidí a tu nezíská strana jinak než prací. Především musí být důvěryhodná, bez loutkovodičů, byznysmenů a neuhrazených závazků. Začít by měla v první řadě u sebe. Jde  o silného lídra, aktivní předsednictvo a program, který bude sociální.

Aleš Urban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …