Urban (ČSSD): Nemáme odborně vzdělané řemeslníky, technické středoškolské a vysokoškolské profese

12.07.2016 19:54

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 7. 2016

Urban (ČSSD): Nemáme odborně vzdělané řemeslníky, technické středoškolské a vysokoškolské profese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Mně to také nedá, a tím nechci mluvit o zemědělských školách, ale my tady říkáme dost často, že potřebujeme technické vzdělání a řekněme, že i to zemědělské do toho patří a že musíme zavést nový systém, ať tomu říkáme duální vzdělávání nebo jinak, tedy systém, kde střední škola je daleko blíže, i vysoká pokud možno, té konkrétní firmě. Tohle potřebujeme v České republice, potřebujeme to pro průmysl, který živí tuto zemi, 31 % hrubého domácího produktu zhruba je průmysl.

Nemáme odborně vzdělané řemeslníky, nemáme dostatek technických středoškolských profesí, nemáme dostatek vysokoškolských technických profesí.

Bohužel, ten systém by potřeboval také nějak upgradovat, aby skutečně duální vzdělávání nastalo. Těžko tím, že by stát kupoval stroje těm firmám. Těžko tím, že by se snažil docílit toho, aby měly stejné vybavení, jako mají firmy. To by se asi stát nedoplatil a nikdy by nebyl schopen progresivní změnu technologie dohánět. Ten systém tam musí fungovat nějak jinak. Já si myslím, že by bylo lepší hledat nějaký systémový postup i pro Ministerstvo zemědělství a zemědělské školy, tak jako je to potřeba hledat pro školy technického směru. Toto je nějaká výjimka, kterou asi dokážu pochopit, ale není to správná cesta, aby stát kupovat stroje zemědělským školám. To se na mě nezlobte, tudy cesta nevede.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…