Urban (ČSSD): No potěš pánbůh. To je nezávislost, když obviněná šéfka stojí na tiskovce Úsvitu?

11.03.2015 12:55

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. 3. 2015 k Vládnímu návrhu novely Energetického zákona. Reakce na proslov Davida Kádnera (Úsvit).

Urban (ČSSD): No potěš pánbůh. To je nezávislost, když obviněná šéfka stojí na tiskovce Úsvitu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Já vám řeknu, o co tady skutečně jde, a je mi to líto. Tady jde o boj dvou státních institucí, a vy to dobře víte, jako to vím já. Přitom ERÚ z hlediska metodického je podřízen Ministerstvu průmyslu a obchodu. To, co se tady odehrává, je svým způsobem nehorázné, co vy se pokoušíte zahalit do vznosných slov o určité nezávislosti. Je to nezávislost, když šéf podřízené instituce - mimochodem, je mi to líto, zrovna obviněný šéf (Vitásková. pozn. red) - stojí na vaší nezávislé tiskové konferenci hnutí Úsvit, to považujete za nezávislost a společnou budoucnost této instituce? No, tedy potěš pánbůh, to se máme na co těšit z hlediska nezávislosti a odbornosti Energetického regulačního úřadu.

Všechno, co tady čtete, tak kdo se trochu vyzná, tak ví, že to prostě psal drzý tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu, nosí vám to a pokouší se vás to naučit. No nic. Tak abychom některé věci uvedli na pravou míru.

Vážené kolegyně, kolegové, návrh zákona má plnou podporu takzvané tripartity. Kdybyste nevěděli, co to je, tak já vám to řeknu. To je sdružení, které sdružuje zaměstnavatele České republiky, protože ten zákon je výhodný pro průmysl. Průmysl České republiky je klíčový pro bohatství země, ale také je klíčový pro zaměstnanost, pro to, aby se zvyšovaly sociální příjmy občanů v České republice. Průmysl živí tento národ a jeho podíl na hrubém domácím produktu je vyšší než je průměr v Evropské unii. Ten návrh říká, že průmysl v některých odvětvích by měl díky metodě jističů možnost platit o trochu méně a vypořádal se tedy se svou konkurencí.

Obnovitelné zdroje v Německu, přátelé, neplatí průmysl. To platí občané. Tento zákon říká - průmysl může platit o trochu méně a občanům se nezdraží. Jak tady hrozíte neustále nějakými růsty cen, tisíciprocentními atd., tak to samozřejmě můžete dělat, já vám v té diskusi nebráním, ale je to absolutní nesmysl. Dobře víte, kdo jste ten zákon četl, že poplatky za obnovitelné zdroje jsou zastropovány na 495 Kč za megawatthodinu. Čili někdo bude platit méně /zaplať pánbůh/ a zaměstná o to víc lidí, a nikdo nebude platit víc.

Ten zákon také navrhuje mnohem větší pravomoci pro spotřebitele, pro domácnosti, pro občany, kteří se mohou chovat trochu sebevědoměji.

Ten zákon implementuje některé rozumné věci Evropské unie.

Podporují ho proto také odbory v rámci tripartity. Dost nahlas. Je to výjimečná shoda. Nestává se často, aby zákon, který vy považujete za špatný, podporovaly zároveň odbory a zároveň jej podporovali zaměstnavatelé.

Co je tedy klíčové? O co je ta hádka, o co je ten spor státních institucí? No, samozřejmě o tu Radu. Ale proč, když návrh říká, že Rada by měla mít ty kompetence až od poloviny roku 2017, tedy na konci funkčního období současné šéfky. Proč? Proč je taková válka o tu Radu? Já to nechápu, nerozumím tomu. Přitom je to standardní mechanismus. Dojděte si na stáž na Český telekomunikační úřad a tam se dozvíte odpovědi na všechny vaše otázky. Nebo si dojeďte do kterékoli vyspělé země Evropské unie, kde to tak normálně funguje. Na tom není vůbec nic nenormálního. Bohužel, to celé, co tady musíme prožívat a budeme zřejmě prožívat s vámi ještě několik dnů, je zápas o tu takzvanou nezávislost, o tu Radu, která má vzniknout v polovině roku 2017. Tak tomuhle chcete sloužit a sloužíte?

Udělejte si víc tiskových konferencí, kde budete mít víc lidí z ERÚ a budete říkat - my se snažíme a bojujeme tady o nezávislost. Ale kdo tomu bude věřit?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…