Urban (ČSSD): Pomoc živnostníkům (ale ne za každou cenu)

05.03.2014 11:29

Nejlepší na novele živnostenského zákona (právě putuje druhým čtením v Poslanecké sněmovně) je, že by byly všechny podklady pro vydání živnostenského oprávnění ukládány na jednom místě.

Urban (ČSSD): Pomoc živnostníkům (ale ne za každou cenu)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Kdyby potřeboval živnostník nebo firma oprávnění nové, bude možné využít starších listin, pokud jsou v platnosti skutečnosti v nich zachycené. Skvělá věc.

Ale pak jsou tu ještě dvě další novinky, které jsou problematičtější.

První z nich je návrh, aby po uplynutí čtyř let od skončení platnosti posledního živnostenského oprávnění určité osoby, byl zápis o této osobě zneviditelněn, tedy aby byl nedostupný běžným způsobem. Na první pohled to vypadá skvěle a logicky – když už někdo nepodniká, není živnostníkem, proč by měly informace o něm být i nadále veřejně dostupné? Jenže jsme v České republice a máme svoje specifické problémy, takže i když nás ke zneviditelnění starých zápisů v principu tlačí i mezinárodní úmluvy, nevidím důvod, proč s tím spěchat. Zkušenosti s celými stády bílých koňů, tedy nastrčených osob, které kryly rozsáhlé daňové úniky, a stejně tak zkušenosti s řadou dalších aktivit pohybujících se na hranách různých zákonů nás nutí k opravdu silné obezřetnosti a opatrnosti. Stačí připomenout lihovou aféru, ale to není zdaleka jediný případ. Co takhle organizované nákupy zboží na nastrčené lidi, kteří nikdy nezaplatí a nemají ani žádný majetek? Čím rozsáhlejší je možnost poctivých podnikatelů velmi jednoduchým a bezplatným způsobem prověřovat svoje obchodní partnery (tedy i zkoumat jejich minulost), tím lépe.

Jsem dalek toho, abych prosazoval nějaké šmírování nebo nekonečné hlídání každého, ale u nás se mnohokrát ukázalo, že velmi dobré nápady jsou opravdu cestou do pekel. Jak bílých koňů, tak i jiných podvodníků postupně ubylo a já se jenom poněkud bojím, aby přílišná liberalizace a zneviditelnění minulých aktivit řady osob neumožnila jejich „návrat do hry“. Musíme si uvědomit, že pouze zlomek z nich byl skutečně odsouzen.

Druhý problematický návrh je, že by živnostenský rejstřík neobsahoval ve své veřejné části adresy trvalého bydliště držitelů a nositelů živnostenských oprávnění, ale pouze adresu provozovny. Zase řeknu jedno – v této zemi jsou asi dva miliony živnostníků a drobných podnikatelů. Z nich jsou SKORO dva miliony poctiví lidé. A pak pár tisícovek nebo několik málo desítek tisíc jsou podvodníci, podvodníčci, vykukové, hajzlíci a šizuňkové. Ti poctiví by měli mít možnost informovat se na nepoctivé co nejjednodušším způsobem, k tomu patří i možnost zjistit si ověřitelné skutečnosti. Adresa provozovny je u podvodníka bezcenný údaj, jeho trvalé bydliště má alespoň nějakou relevanci. Neříkám, že zásadní, ale alespoň nějakou. A kromě toho jsme zase u těch bílých koňů – je jednodušší nastrčit někoho s adresou provozovny. Existují adresy, na kterých jsou registrované stovky firem a podnikatelů, přičemž je tam nikdo nikdy neviděl.

Je to jednodušší než řešit trvalé bydliště. Každý podnikatel bude váhat, zda obchodovat s někým, kdo má trvalé bydliště na místním úřadu. Je fakt, že všechno tohle lze obejít a zařídit tak, že podvodník není příliš nápadný ani nyní – jenže změnami podle návrhu živnostenského zákona to podvodníkům všechno zjednodušíme.

Nepochybuji o tom, že v parlamentu bude na tohle téma běžet silná diskuse a naprosto nepochybuji o tom, že novela zákona nakonec projde – minimálně s oním jedním místem uložení dokladů a listin. Ale zda již nyní máme přistoupit na zneviditelnění bývalých živnostníků nebo na zveřejňování pouhé adresy provozovny, o tom hodně pochybuji.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.