Urban (ČSSD): Stáří je v Česku mezi mladými nepopulární

08.01.2016 5:31

Stáří nemá mezi lidmi dobrý zvuk a staří lidé to nemívají ve společnosti lehké. Společnost si jich neváží, zažívají diskriminaci nejen kvůli věku. Starým lidem se i hůře shání práce. To jsou negativa.

Urban (ČSSD): Stáří je v Česku mezi mladými nepopulární
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Změny ve společnosti se dějí velmi rychle a mládí spěchá vpřed, zkušenosti starších nejsou mladými nějak pozitivně vnímané a úcta se vytratila. Dříve se mladší generace od starší generace učila, jak řídit chod domácnosti, dnes je to jiné. Mladí lidé mají většinou vysokoškolské vzdělání, procestovaný svět a přehled o moderních technologiích. Situace se tedy obrátila a žákem je nyní ten starší z dvojice.

Seniorů přibývá a rodí se méně dětí a díky lékařské péči a zlepšující se kvality života roste i věk na dožití. Lidé si nyní myslí, že senior je spíše zátěží pro systém než přínosem. Bohužel zapomínají, že většina seniorů je pro své rodiny jistotou kam jít pro případnou finanční pomoc, když je nejhůře. Kam odložit děti, když je potřeba hlídání a kam zajít na nedělní oběd.

Jak je senior prezentován v médiích? Vychvalují se aktivní senioři, kteří cestují, učí se cizí jazyk a zapojují se do dění ve svém okolí. Bohužel realita je taková, že čeští senioři spíše čtou, vaří a věnují se práci na zahrádce. Proto jsou v očích mladých málo uznávaní. Existuje řada projektů a organizací, které se snaží o aktivizaci seniorů, aby byli aktivnějšími. Bohužel se zapomíná v jaké době tato generace vyrůstala a že domov pro ně byl to nejbezpečnější místo.

Média mají na tomto stavu také svůj podíl, když seniory vykresluje jenom jako oběti trestných činů nebo chudáky o které je potřeba pečovat.
Je potřeba mít k nim respekt a učit se od nich. Mají nám stále co dát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…