Urban (ČSSD): Výzva jménem mezigenerační spolupráce a dobrovolnictví

14.04.2017 9:17

Demografická situace se rychle mění a prohlubuje se společenské napětí mezi generacemi. Na místě je podporou dialogu a spolupráce mezi lidmi různých věkových kategorií čelit této situaci.

Urban (ČSSD): Výzva jménem mezigenerační spolupráce a dobrovolnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Mezigenerační spolupráce se dotýká mnoha aktivit napříč společností. Komunikace napříč generacemi, má pozitivní dopad na kvalitu rodinného života, je velkým přínosem v sociálních a zdravotních službách. Spokojená rodina je základem společnosti a na té je potřeba stavět.

Mezigenerační vztahy se úzce dotýkají změny postojů společnosti vůči starším občanům a stárnutí populace obecně. Oblast dobrovolnictví je oblast, která může pomoci vztahům mezi generacemi a zároveň rozvíjí občanskou společnost. Dobrovolnictví lze vnímat jak aktivně, tak pasivně. Na jedné straně dobrovolnická činnost napomáhá zvýšení kvality života seniorů, kteří potřebují podporu, pomoc či péči. Na druhé straně dobrovolnictví poskytuje příležitost pro aktivní zapojení do společnosti po opuštění trhu práce a slouží tak jako prevence sociálního vyloučení ve vyšším věku. Uchopit téma dobrovolnictví a provázat ho napříč generacemi je jednou z dalších cest jak vytvořit uskupení angažovaných lidí.

Společnost je plná stereotypů vůči seniorům. Média mají na vytváření stereotypů svůj podíl tím, že zobrazují seniory jakožto ekonomickou zátěž pro společnost. Je tedy potřeba aktivizovat seniory a zvýšit jejich zapojení do dobrovolnictví, tím dojde k naplnění role seniorů jakožto plnohodnotných a aktivních členů společnosti.

Bc. Aleš Urban, člen ČSSD Vysočina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.