Urban (Česká pirátská strana): Probíhá u nás radikální islamizace?

06.01.2015 11:47

Bezpochyby ano. Stačí sledovat články v médiích nebo na chvíli zabřednout do kterékoliv internetové diskuze. Kritizujeme islámské země za jejich netoleranci k ostatním náboženstvím, za nízkou úroveň lidských práv, viníme všechny muslimy za činy radikálů z Islámského státu a především brojíme proti možnému přistěhovalectví a jejich nechuti přizpůsobit se zvyklostem a místní kultuře.

Urban (Česká pirátská strana): Probíhá u nás radikální islamizace?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Na druhou stranu, muslimů tu prokazatelně mnoho nežije, tak jak je možné, že tu probíhá islamizace? A jak se to pozná?

Jednoduše. Vytrácí se naše kultura – kultura svobody a rovnosti víry a vyznání, tolerance a vzájemného respektu k ostatním lidem. Vytrácí se naše přesvědčení, že jsme dosáhli způsobu, jak mohou dříve znepřátelené země žít pospolu v míru a "bez hranic". Přestáváme tolerovat ostatní náboženství a zakazujeme nošení náboženských symbolů či stavby svatostánků. Pokud náhodou nějaký stojí, doporučuje se chodit tam s prasaty, aby bylo místo znesvěceno. Stáváme se tím stejnými ignoranty, jako netolerantní muslimové.

Dobrovolně si snižujeme úroveň lidských práv jen z důvodu nenávisti k odlišnému náboženství. Chceme chránit naše svobody a práva, ale přitom se jich sami dobrovolně zříkáme. Jsme přece v ohrožení, říkali to v televizi. Pro bezpečnost se musí něco obětovat. Třeba lidská práva a svobody. Na základě útržkovitých a nesouvisejících zpráv házíme všechny muslimy do jednoho pytle, aniž bychom aspoň s jediným skutečně promluvili, poklábosili, poznali se. Dnes v době Internetu je to snadné. Ale nenávidět na základě článků z Plesku nebo kampaně Pitomia je očividně snazší. Stejně jako někteří radikální islamisté nenávidí Západ, protože je prý zkažený, plýtvá jídlem a vlastní výkaly splachuje pitnou vodou, zatímco u nich v poušti je voda dražší než zlato. Zkuste takovému islamistovi vysvětlit, že nejsme všichni zkažení, že nás zajímá zdravá planeta, že jsme zbožní a snažíme se pomáhat všude na světě. Je to stejně těžké, jako otevřít oči některým antimuslimům. Klíčem je informovanost, komunikace a otevřenost a i tak to bude trvat dlouho, pokud tomu vůbec dáme šanci.

Často slýchám: "Nemám nic proti nikomu, ale ať si zůstanou, kde jsou. Proč bychom se měli starat o uprchlíky z války? To není naše válka!" Jakoby samotné stěhování byl nějaký prohřešek. Praotec Čech byl přistěhovalec. Amerika je jeden velký přistěhovalecký tábor. Sami Čechoslováci utíkali v mnoha emigračních vlnách, jen v několika měsících po srpnové okupaci uprchlo více než 80 tisíc našich sousedů a příbuzných. Asi bychom nebyli rádi, kdybychom sami chtěli s rodinou někam do bezpečí a tam by nám řekli: "Nechceme vás, sami máme málo, vraťte se, odkud jste přišli." Nebo: "Zůstaňte, ale zapomeňte na své zvyky, zapomeňte na své kořeny, vzdejte se své víry." Asi bychom stejně o Vánocích, třeba i potajnu, nazdobili vánoční stromeček a zazpívali koledy. Svoje zvyklosti si s sebou přece neseme, ať jsme kdekoli.

Ať se přizpůsobí oni nám, říkáme. Ať přijmou naši kulturu a zvyklosti. My tady jíme vepřový, pijeme pivo a tvrdej chlast, kouříme cigára a trávu, hrajeme automaty, sázíme a sledujeme seriály. A oni chtějí nosit šátky? Takový brutální zásah do naší kultury si líbit nenecháme! Šátky nechceme! Bojkotovat kebab! My se nikomu přizpůsobovat nebudeme! Naše kultura je jediná pravá. A tvrdě postihneme každého, kdo se bude chtít chovat jinak! Bůh je veliký!

Radikální Islamizace České republiky dovršena... a nebyli k tomu potřeba ani žádní muslimové."

Martin Šmída, obecní zastupitel za Českou pirátskou stranu

Publikoval jsem zde zredigovanou úvahu kolegy, protože mi přišla vtipná a duchaplná, ale především, že je nutné, abychom vzdorovali nenávistné propagandě, která rezonuje u mnoha lidí.

U nás se spoustě lidí těžko žije vinou špatných vlád a přezírání jejich problémů. Nyní jiné státy očekávají od našeho státu, že syrskou humanitární katastrofu budeme také řešit a nenecháme to na bedrech druhých. To je zapeklitá situace. Vláda, která se dost dobře nedokáže vypořádat s řadou vnitřních problémů, by měla zachovat tvář před zahraničím a přijmout ještě zbídačenější lidi, než má doma. To je voda na mlýn populistům, kteří si udělali živnost z rozeštvávání lidí a provokování nenávisti. Je to nebezpečná hra s ohněm.

Za válku v Sýrii nelze vinit USA či jinou zemi, což tvrdí i důrazný kritik americké zahraniční politiky Noam Chomsky zde. Konflikt začal lidovým povstáním požadujícím demokratické reformy. Vojenská diktatura prezidenta Asada nereagovala konstruktivně, nýbrž násilnými represemi. To nakonec přerostlo v krutou občanskou válku, v které se chopili zbraní i radikální islamisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.