Urban (SPD): Jsem pro nulové DPH na nové byty. Tím zůstanou lidem milióny v peněženkách navíc

21.09.2020 12:22

Řešení, která nabízejí ANO a ČSSD, vytvářejí nové pole působnosti úředníkům. Začne se navíc diskutovat, kdo co dostane a kdo ostrouhá. Účet nakonec zaplatí občané v ceně nákupu nemovitosti nebo v předraženém nájmu.

Urban (SPD): Jsem pro nulové DPH na nové byty. Tím zůstanou lidem milióny v peněženkách navíc
Foto: SPD
Popisek: Dr. Ing. Milan Urban, jednička kandidátky SPD, Trikolory, Hnutí PES a nezávislých společně pro Prahu do Zastupitelstva hlavního města Prahy

Ne každý sní o tom bydlet roky jen v nájemním bytě, což je nejisté a nemůžete si tam dělat všechno, co chcete. Proto se často jedná jen o dočasnou záležitost, než si rodina sežene svůj vlastní byt. Vzhledem k cenám bytů v jednotlivých regionech je většinou skoro nemožné koupit si byt rovnou z úspor, pokud se tedy nesloží celá širší rodina nebo se nejedná o pořízení bytu později, když už člověk má něco našetřeno. Podmínkou je zároveň levný region na bydlení. Přichází na řadu hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření v kombinaci s určitými úsporami jako základ a rezerva na všechny možné poplatky. Vlastní bydlení je ale i tak hodně drahé. Jaké řešení zatím nabídla politická konkurence?

Staronově z pera ČSSD

Sociální demokraté podpořili svým návrhem družstevní bydlení. Uvádí, že si vzor vzali z družstevního bydlení ve Velké Británii a v Rakousku, kde družstevní bydlení funguje už od 19. století z doby Rakouska-Uherska. Tato forma není pochopitelně nic nového ani pro nás, rovněž v Česku existuje družstevní bydlení již celé století. ČSSD pouze předkládá úpravu ohledně formy a způsobu financování. V posledních dekádách však došlo útlumu této formy bydlení. Důvodem je omezený zájem ze strany státu a obcí nebo negativní zkušenosti ze strany družstevníků. Řada družstev totiž zkrachovala, byla odkoupena či převzata a družstevníci mnohdy přišli o své podíly. Museli navíc splácet navýšený dluh či si dokonce byty znova odkupovat.

Spletenec v režii ANO

Hnutí ANO navrhuje podporu družstevní výstavby a vytvoření fondu pro výstavbu sociálních bytů na pozemcích obcí v součinnosti s developery. Existuje i návrh, aby developeři byli povinni určité procento bytů prodat – za náklady výstavby – obcím pro uspokojení sociálního bydlení. Navíc i samostatní developeři přicházejí s návrhem na dobrovolnou platbu obcím za bytovou jednotku či metr čtvereční plochy bytu do fondu rozvoje obce, infrastruktury a veřejných staveb.

Vařila myšička kašičku v předraženém rendlíčku

Všechna výše zmíněná řešení naší politické konkurence však představují značné náklady, přímé i nepřímé. Hlavně jde o spoustu financí na nové úřady, úředníky, jejich kanceláře a podobně. Poté se ještě přidá diskuse, kolik peněz se komu přidělí a kdo naopak nic nedostane. Účet nakonec zaplatí občané v ceně nákupu nemovitosti nebo v předraženém nájmu. Navíc není dobré, pokud do takového sociálního bydlení nebudou umístěni samostatně žijící důchodci či matky samoživitelky, což by bylo chvályhodné a nikomu by to nevadilo. Větší problém může vzniknout, pokud by obec vedle běžných slušných rodin umístila třeba notorické neplatiče nebo nějaké problémové migranty, jak by jistě rádi navrhli třeba Piráti sedící v daném zastupitelstvu. To by jistě snížilo hodnotu okolních bytů i bezpečnost a klid při jejich užívání.

Včetně nulové DPH na prodej stavebního materiálu

Z uvedených důvodů navrhuji daleko jednodušší řešení, kterým se pomůže mnoha rodinám i samostatně bydlícím lidem, toužícím po vlastním bydlení. Jsem pro zavedení nulové daně z přidané hodnoty na nově postavené byty. Zároveň by měla být zavedena nulová DPH na prodej stavebního materiálu a zařízení pro takové rezidenční projekty. Jde navíc o cestu už dobře v praxi vyzkoušenou v mnoha evropských státech. Není třeba vždy vymýšlet něco převratného, když nějaký model už v realitě dobře funguje. Například prodej bytových jednotek ve Velké Británii a Německu má shodně 0% DPH, v Polsku je to 5%, v Maďarsku 8% a tak jde pokračovat. Toto řešení nabízí okamžitou pomoc rodinám s jejich se stále zvyšujícími se náklady. Umožní mladým párům nákup nemovitosti a usnadní jim založení rodiny. Při výši současných cen zejména v Praze se jedná o úsporu v řádech milionů pro každou rodinu.

Zastavit propad porodnosti

Návrh prosazuji ve svém programu do senátních voleb 2020, prezentoval jsem jej i na grémiu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a rád bych jej uplatnil prostřednictvím klubu SPD i v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a získal podporu dalších stran. Udělejme tento konkrétní krok pro podporu našich rodin a dětí. Pomůžeme tím zároveň zastavit propad porodnosti a uděláme užitečnou věc pro české občany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…