Urban (SPD): Osvoboďme veškeré dětské zboží od DPH. Rodiny tak měsíčně ušetří tisíce

02.09.2020 18:22

Co až někdo do mnou předloženého projektu bude chtít hodit vidle? Že nic takového nejde zavést? Ve Velké Británii funguje 0% daň pro dětský sortiment již desetiletí. A výsledek? Mají tam jedny z nejvyšších čísel novorozenců. U původních obyvatel.

Urban (SPD): Osvoboďme veškeré dětské zboží od DPH. Rodiny tak měsíčně ušetří tisíce
Foto: SPD
Popisek: Dr. Ing. Milan Urban, jednička kandidátky SPD, Trikolory, Hnutí PES a nezávislých společně pro Prahu do Zastupitelstva hlavního města Prahy

Už celé dekády se diskutují formy podpor a úlev pro rodiny s dětmi. Většina stran je má i jako priority ve svých programech, ale v denním životě pracujících rodin se to příliš neodrazilo. V České republice máme jednu z nejdelších mateřských. Na ni pak navazují rodičovské dovolené, o jakých mohou obyvatelé mnoha jiných států jen snít. Tato „dovolená“ (o žádnou dovolenou ve skutečnosti nejde, jak potvrdí každá matka) je omezená věkem dítěte a i přes státní podporu znamená značný propad příjmů rodiny, pokud oba rodiče předtím pracovali. Do toho si uvědomme, kolik rodin má „na krku“ hypotéku, úvěr ze stavebního spoření nebo jiné závazky. Nebo jen platí vysoký nájem. A máme jasný důvod nízké porodnosti českých občanů. Finanční hledisko je velmi důležité, jak se jasně ukázalo v letech 2006 až 2007, kdy byla udělována na dlouho nejvyšší podpora rodičům novorozenců (porodné) a současně se skokově zvedl rodičovský příspěvek. Vznikl takový baby boom, že tři roky poté školky naprosto nestíhaly. Finanční podpora tedy jasně funguje.

Jakoby se množily už jen celebrity

Teď jsme ovšem zase v situaci, že Češi, Moravané a Slezané vymírají. Pořízení dětí je módním trendem celebrit a jiných mediálně sledovaných jedinců. Ale co standardní poctivě pracující rodina, která nedosahuje ani průměrného příjmu a každý výdaj navíc musí pečlivě zvažovat? Potřebujeme podpořit rodiny, aby měly zájem mít více dětí. Dílčí a nesystémová řešení nejsou správnou cestou. Jde o to, aby lidé toužící po dětech své přání neodkládali z finančních důvodů.

Vynaložené peníze se státu vrátí

Podívejme se, jak si s podporou porodnosti poradili v jiných evropských státech. Například jedny z nejvyšších čísel počtu dětí u původních obyvatel má v Evropě Irsko a Velká Británie. Věřím, že k tomu napomáhá jeden fakt, který ve Velké Británii funguje již desetiletí. Už přes třicet let tam platí, že na veškeré dětské zboží je uplatňováno 0% DPH. To je skvělý nápad, který dává smysl. Chtěl bych se zasadit pro jeho prosazení i v České republice. Vím, že to nebude snadné a leckdo může „házet vidle”. Každopádně si myslím, že jde o potřebný návrh, který velkému množství lidí výrazně pomůže. Lidem s dětmi tak odpadne starost navíc. Každý ví, že miminka potřebují soustu plenek, kašičky, další hygienické potřeby. Kočárek také stojí nemálo peněz. Pak zase kupujete různá „odrážedla“, kola nebo brusle. A děti stále rostou, každé dvě sezóny potřebují nové boty (a to ještě rovnou dvoje). Pořád dokola. Zvýšené náklady nekončí ani u dospívajících, jen je zkuste živit a šatit, což není jednoduché. Proto může být zásadní pomocí státu, když se vzdá části svých příjmů ve prospěch rodin s dětmi. Prostředky se mu bohatě vrátí v budoucnu, kdy budou dnes vychovávané děti pracovat, už jako dospělí, a odvedou dostatek peněz státu.

Žádná složitá administrativa

Zavedení nulové DPH pro veškeré dětské zboží je jasné, srozumitelné, plošné a nediskriminující řešení nevyžadující kontrolní byrokratický aparát ani složitou administrativu. Rodiny tím ušetří tisíce korun měsíčně. Nebudou se muset tolik omezovat a obracet každou korunu dvakrát v ruce. Dejme našim rodinám příležitost pořídit si takové množství dětí, jaké budou chtít a zvládnou řádně vychovat!

Dr. Ing. Milan Urban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…