Ústecký kraj: Třísvazková výuková publikace o sasko-českých vztazích

06.03.2014 14:50

Závěrečná konference ukončila ve čtvrtek 6. března na krajském úřadu v Ústí nad Labem dvouletý projekt Sasko-české vzájemné vztahy v proměnách času. Na setkání historiků, učitelů a dalších hostů, které zahájila náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová, byla představena výuková publikace v české a německé verzi.

Ústecký kraj: Třísvazková výuková publikace o sasko-českých vztazích
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

„Hlavní ambicí projektu financovaného z programu Cíl 3 bylo přispět občanům Ústeckého kraje a sousedního Svobodného státu Sasko, ale nejen jim, k vzájemnému a bližšímu pochopení a zájmu o společnou historii dvou sousedících zemí,“ řekla v úvodu Jana Vaňhová. „Nová publikace je určena především studentům středních škol a je společným dílem odborníků z řad českých historiků, archivářů a sociologů pod záštitou Univerzity J. E. Purkyně a jejich kolegů ze saské strany, z Technické univerzity v Drážďanech.“

Ústecký kraj, jako vedoucí partner projektu a jeho administrátor, získal na celý projekt finanční dotaci z Programu Cíl 3 /Ziel 3 prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj  EU. Peníze byly využity nejen na tvorbu a tisk zajímavé a obšírné publikace, ale rovněž na organizaci předcházejících vzdělávacích akcí o  česko–saských vztazích. Patřily k nim semináře pro učitele na obou stranách hranic i zahájení výuky na pilotních školách. Kapitol je několik, například Spojenci a nepřátelé, Vlast a víra, Dědictví industrializace, Sousedé v dobrém i zlém, Krajina přírodních prostor bez hranic, ale také kapitola Hraniční přesahy: zločin, dobrodružství, humor.  Historickým obdobím mapování a osvětlování historie je raný novověk až doba naší současnosti. Autory odvážného počinu jsou doc. Kristina Kaiserová z Filozofické fakulty ústecké Univerzity J. E. Purkyně a Prof. Walter Schmitz z Technické univerzity v Drážďanech. Vedle nich přispěli fundovanými texty i další odborníci od nás i ze Saska.  

Publikace v českém jazyce nebo němčině je k dispozici na Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje, dostanou ji učitelé historie a dějepisu na středních školách, pro které se chystá další seminář. Jednotlivé texty i fotografický a mapový doprovod s řadou grafů bude brzy k dispozici i na internetu u nás i v Německu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…