Úsvit: Konec zvyšování daní, práce a příležitost

18.09.2013 14:35

Ekonomická koncepce Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Koncepce vychází a rozvijí základních deset programových bodů.

Úsvit: Konec zvyšování daní, práce a příležitost
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Hnutí Úsvit považuje současnou ekonomickou situaci České republiky za důsledek selhávání politického systému,který se v  České republice utvořil po době totality. Systém charakterizuje vysoká míra přerozdělování a regulací. V kombinaci s dominantním postavením politických stran, kontrolujících přerozdělování,  to nutně vede k trvalé stagnaci a krizi v ekonomice. Projevy krize jsou překonávány pouze za cenu zadlužení. Politické strany se v republice chovají jako akcionáři bez odpovědnosti a jejich vnitřní demokracie kolabuje pod tlakem stranických kmotrů a sekretariátů. Vzhledem k vysoké míře přerozdělování se stal prostor veřejných financí podnikatelskou sférou sám o sobě.Propojené podnikatelsko-politické lobby tak vytváří  trvale tlak na  růst zisků z tohoto prostoru.Zisk často mizí v zahraničí. Důsledky jsou následující:

1.Zvyšování daní a poplatků,nárůst povinností pro  ekonomicky aktivní občany.

2.Deformace trhu,úpadek živnosti,podnikání a trhu práce,hospodářský pokles a nezaměstnanost.

3.Korupce, selhávání státní správy,zbídačení lidí a regionů

4.Zadlužování, které má  částečně krýt a odkládat důsledky takto vyvolané krize.

Hnutí Úsvit počítá s radikálním zvýšením odpovědnosti v politickém systému zavedením prvků přímé demokracie.Chceme jednokolovou většinovou volbu poslanců v menších volebních okrscích.Chceme zachovat stávající dvoukolovou volbu do senátu.Prosazujeme neslučitelnost  těchto  zákonodárných funkcí  s pozicí člena vlády a chceme ,aby vládu řídil občany přímo volený  a odvolatelný prezident .Je nutné prosadit odvolatelnost politiků  a zákon o všeobecném referendu.Všechny výše uvedené změny jsou zásadní pro  zvýšení odpovědnosti v politickém systému a pro zvýšení odpovědnosti  v  nakládáním s veřejnými prostředky.Kromě těchto zásadních politických změn navrhujeme v souladu s  programovými  zásadami  hnutí následující  ekonomické  kroky:

1.Konec zvyšování daní.

Čeští občané a podnikatelé platí dost , aby stát dobře fungoval a nemusel dělat dluhy.Další zvyšování daní  by vedlo jen k prohloubení hospodářské recese a posílení šedé ekonomiky.Jedinou výjimkou bude  100% daň u majetku nad 20 mil.korun ,kde vlastník  nedoloží legální nabytí majetku. Povinnost doložit nabytí bude platit i zpětně u majetku  pořízeného dosud. Co bylo ukradeno , musí být vráceno.

2.Budeme  prosazovat snížení daně u DPH

Chceme snížení DPH o jedno procento v obou sazbách. Jde o zásadní opatření  k posílení domácí poptávky a přispěje k oživení  maloobchodního trhu.Vznikne prostor pro snížení cen zboží pro občany.

3.Navrhneme snížení spotřební daně u PHM.

Snížením spotřební daně u PHM  na úroveň roku 2008 chceme snížit  nákladové vstupy pro podnikatele a snížit ceny pro občany. Vzhledem k tomu ,že Česká republika je tranzitní zemí pro silniční dopravu, opatření zvýší i obrat prodeje PHM .Dojde tak ke  kompenzaci  snížení sazby daně.Jde o krok který podpoří ekonomické oživení.

4.Navrhneme legislativní změnu v platbě DPH.

Chceme  stanovit platbu DPH podle skutečně zaplacených faktur.Jsme pro zrušení zákonné praxe ,,nespolehlivého plátce“ a jsme pro zrušení ručení za platbu DPH u obchodního partnera. Uvedená opatření mají podpořit  živnostníky, malé a střední podniky a také zrušit přenášení povinností státu na firmy a živnostníky

5.Chceme prosadit po výše uvedených změnách následné moratorium na daňové změny nejméně na tři roky.

Jde o snahu stabilizovat podmínky pro investory a zlepšit možnosti pro dlouhodobé plánování podnikatelských záměrů.Česká ekonomika potřebuje investice,které budou vytvářet nová pracovní místa .Musí skončit každoroční chaos v sazbách daní.

6.Jsme pro stanovení zákonné povinnosti při veřejných zakázkách platit  faktury dodavateli .Při včas a kvalitně odvedené práci , do maximálně 30 dnů.Dodavatelé veřejné zakázky musí mít jasnou vlastnickou strukturu a zisk musí danit v České republice.

Firmy a jejich zaměstnanci nemohou úvěrovat stát. Podpoříme také u technicky náročných zakázek  většího rozsahu zavedení institutu minimální bezpečné ceny.Tuto cenu by vyjádřil nezávisle stanovený limit objektivně minimálních nákladů na materiál a mzdy.Cílem je zabránit realizaci zakázek za cenu poškození mzdových práv zaměstnanců firmy,nebo poškození subdodavatele druhotnou platební neschopností.Veřejná zakázka musí sloužit k podpoře ekonomiky České republiky.

7.Podporujeme ústavní brzdu zadlužování podle vzoru Švýcarské konfederace.

Považujeme za reálně možné dosáhnout při realizaci našich opatření a návrhů stabilizaci rozpočtu postupným snižováním deficitu.Na konci volebního období  chceme deficit státního rozpočtu pod 2%   při   2% hospodářského  růstu.Do šesti let považujeme za reálné dosáhnout  vyrovnaného hospodaření státu.Nechceme nechat našim dětem dluhy.

8.Jsme pro zákon , který stanoví ,že veškerý zisk státních firem,nebo poměrná část u  firem ,kde stát je majoritní akcionář ,bude příjmem státního rozpočtu.

V těchto firmách provedeme platovou revizi u mezd vrcholného managementu. Konec zlatých padáků a milionových měsíčních mezd  šéfů těchto firem.

9.Stát musí  koncentrovat  užití  prostředků  evropských fondů na zásadní investice .

Za zásadní investice považujeme především prostředky vložené do těchto oblastí .Především dopraví infrastruktura,městská a komunální infrastruktura,osvojení nových technologií,zapojení firem a podniků do technického vzdělání studentů a učňů.Musíme začít připravovat mladé lidi na konkrétní pracovní uplatnění v regionu.Musí skončit časy seminární turistiky,hřišť na golf pro vyvolené a přestavby soukromých hotelů za tyto prostředky.Příkladem správných investic ,které chceme podpořit ,je dopravní vodní cesta kanál Labe-Dunaj-Odra.

10.Zajistíme podporu mladým a začínajícím živnostníkům.

Prostřednictvím rozšíření  záručních a podpůrných programů Českomoravské záruční a rozvojové banky a.s. chceme podpořit začínající a mladé živnostníky.Formou by mohl  být 100% ručený úvěr s odloženou dobou splatnost.Úvěr by byl použit na rozběh živnosti a realizaci zakázek.Přednostně by se podpora týkala řemeslných živností a regionů s vyšší nezaměstnaností.Byla by také propojena na rekvalifikace a systém uznávání kvalifikace.

11.Chceme podpořit export na nová odbytiště.

Ministerstvo zahraničních věcí a ministerstvo průmyslu a obchodu musí jasně vymezit kompetence a musíme poskytovat účinný  servis českým firmám při pronikání na nové trhy.Trhy v zemích  s významným hospodářským růstem jsou zásadní  příležitost pro české výrobky.

12.Považujeme za zásadní udržení energetické a potravinové bezpečnost republiky.

Dotované dovozy potravin,energie a surovin nemohou sloužit k ničení příležitostí pro české výrobce a producenty.Musíme zde bránit česká pracovní místa .Přehodnotíme podporu obnovitelných zdrojů energie.Tato podpora nemůže zvyšovat ceny energii tak ,že to ničí firmy i domácnosti.Energetická koncepce nesmí být poplatná ani betonové ani solární či jiné lobby.

13.Nepodporujeme zavedení Eura.

Pokud se zavedení Eura bude v budoucnu řešit ,konečné slovo musí mít občané v referendu.

Naše ekonomické návrhy jsou reálné a odpovědné.Nechystáme na voliče hypermarket volebních nápadů a slibů. Našimi návrhy chceme obnovit hospodářský růst ,zvýšit odpovědnost  v systému správy veřejných prostředků  ,postupně dosáhnout vyrovnaného hospodaření státu a především dát lidem práci.Jde o jedinou možnost jak zachovat udržitelný sociální, zdravotní a školský systém  a zastavit destrukci dalších funkcí státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.