Úsvit-NK: Lidinský vyzval k založení pohraniční policie

22.09.2015 15:00

Předseda Výboru pro obranu David Kádner (Úsvit) zorganizoval stejně jako v minulých letech kulatý stůl k rozpočtu Ministerstva obrany a vnitra. Přítomni byli zástupci generálního štábu, ministerstva obrany, vnitra i financí.

Úsvit-NK: Lidinský vyzval k založení pohraniční policie
Foto: red
Popisek: Miroslav Lidinský, předseda hnutí Úsvit - Národní koalice

Z vystoupení panelistů vyplynulo, že policie kontroluje hranice na úkor vyšetřování trestných činů a že armáda ČR při nasazení 2600 vojáků může střežit hranice maximálně 6 měsíců. Již dnes je nezbytné řešit, kdo a jak bude střežit hranici od příštího léta, kdy bude imigrační krize pokračovat. Rozpočet ministerstva obrany ani vnitra pro rok 2016 se zesílenou ochranou hranice nepočítá.

Předseda Úsvitu-Národní koalice, válečný veterán Miroslav Lidinský zdůraznil, že policisté i vojáci vědí, co mají dělat, ale vláda se boji povolat armádu natož řešit zásadní otázku, kdo bude střežit hranice dlouhodobě. Lidinský zdůraznil, že řešení musí být kombinací moderních technologií, které známe např. z ukrajinsko-slovenské hranice a vytvoření specializovaných policejních síl. Ve svém vystoupení vyzval k založení pohraniční policie.

Člen bezpečnostního výboru Martin Lank slíbil, že na Výboru pro bezpečnost zvedne téma koncepční obrany státních hranic a potvrdil, že agenda Výboru zatím nic takového neřeší.

Představitelé ministerstev odprezentovali navýšení rozpočtů MV a MO oproti rokům minulým. Senátor Regetz z Výboru pro obranu a bezpečnost zdůraznil, že už od léta prezident vyzývá k řešení imigrační krize. Exnáměstek ministra obrany pro personalistiku a poradce senátora Regetze Michal Hrbata prezentoval dlouhodobé možnosti armády při úkolu ostrahy hranic a prezentoval analýzu, že při maximálním nasazení armády může policii pomáhat s ostrahou hranice po dobu maximálně 6 měsíců a to za cenu omezení výcviku a omezení plnění závazků vůči NATO.

Víceprezident AOBP Jiří Hynek sdělil, že technologie na ochranu státní hranice vyžadují investici na úrovni 3 až 5 mld. Kč a zdůraznil, že pokud by během příštího roku měly tyto technologie nahradit příslušníky armády je nejvyšší čas o investicích do takových technologií rozhodnout. České firmy umí technologie jako optické kabely monitorující pohyb či drony vyrobit.

Předseda výboru pro obranu David Kádner shrnul, že bude žádat desetiprocentní navýšení příslušníků policie o speciální útvar chránící hranice a pro ně i navýšení rozpočtu o 10 procent, což odpovídá cca 3000 příslušníků a na ně 3 mld. Kč. Dále bude požadovat do rozpočtu ministerstva vnitra 3 až 5 miliard na technické zabezpečení státní hranice. Koncepce armády dnes řeší dostřel děl, ale neřeší ochranu státní hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…