Úsvit-NK: Vládo, neignoruj Vitáskovou. Snižme podporu solárníkům

12.07.2016 12:00

Podpora na obnovitelné zdroje energie tvoří 15 procent z ceny elektřiny. Kvůli tomu každý z nás zaplatí ročně solárníkům a spol. 45 miliard korun. Seškrtání těchto dotací navrhuje Úsvit projednat v rámci opozičního okénka.

Úsvit-NK: Vládo, neignoruj Vitáskovou. Snižme podporu solárníkům
Foto: Úsvit - Národní koalice
Popisek: Úsvit - Národní koalice

Předsedkyně ERU Alena Vitásková ve věci solárních dotací podala trestní oznámení, které protikorupční policie odložila. Velmi zajímavé ale je, že tato kauza byla opět otevřena útvarem pro odhalování organizovaného zločinu plukovníka Šlachty v rámci akce Vidkun. Jak všichni víme, dnes už pan Šlachta v čele útvaru není, což vzbuzuje důvodné pochybnosti o nezávislosti vyšetřování v této věci. Je třeba také připomenou, že už od února šetří policie i trestní oznámení Úsvitu za to, že vláda nezákonně vyplácí podporu solárníkům v rozsahu 4 mld. Kč měsíčně.

„Ve Sněmovně je už skoro půl roku zaparkovaná novela zákona o podporovaných zdrojích energie. Tato naše novela, kterou budeme předřazovat, zavádí mechanismus definující limity maximálního množství energie, na které je výrobce oprávněn nárokovat podporu za obnovitelné zdroje. Díky tomu se solárníkům nevyplatí ani koruna navíc, než je nezbytně nutné. K přemrštěnému vyplácení dochází i přes urgence předsedkyně ERU, které vláda ignoruje,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Marek Černoch.

Slova Úsvitu potvrdila i předsedkyně ERU Alena Vitásková: „Nejen vládu jsem opakovaně upozorňovala na přemrštěnou podporu a nerovné podmínky v oblasti fotovoltaiky a žádala jsem o nápravu. V této souvislosti úřad podal již před 3 lety podnět příslušným orgánům, zda nedošlo k trestnému činu vzhledem k tomu, že tato pře-kompenzace může činit až 162 mld. Kč.“

Poslanci Úsvitu si pozvali předsedkyni ERU zejména kvůli aktuální informacím o nových tarifech elektřiny a legálnosti výplaty podpor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…