Úsvit: Nejen o spotřební dani z tabáku

30.07.2014 11:14

Poslanecký klub hnutí Úsvit přímé demokracie projednal na svém zasedání všechny 3 zbývající body dnešní 13.mimořádné schůze - novely zákona o spotřební dani z cigaret a tabákových výrobků, dále novely zákona o pedagogických pracovnících a zabýval se také opět služebním zákonem.

Úsvit: Nejen o spotřební dani z tabáku
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

U spotřební dani z tabáku předkládá  Úsvit pozměňovací návrh poslance Karla Fiedlera, který navrhuje pro tabákové listy stejné zdanění, jaké mají tabákové výrobky. Nelze připustit existenci daňových skulin v našem právním řádu. Pokud je jednou zavedená jakákoliv daň, musíme dbát na to, aby byla její aplikace dovedená do logického konce, v opačném případě daň namísto svého cíle dosáhne pouze nespravedlivého zbohatnutí malé skupiny obyvatel. Situace došla dokonce tak daleko, že Celní úřady se setkávají s takovými nelegálními baleními tabákových listů, který je následně zpracovnách a uzpůsoben ke kouření, ale na obalu je uvedena poznámka, že ke kouření určen není. Nelegálnímu tabáku se tak v ČR daří právě kvůli nepřesnému zákonu, a protože Polsko a Slovensko již podobnou legislativu, kterou dnes navrhuje Úsvit, přijali.

Pokud jde o novelu zákona o pedagogických pracovnících, rozhodli jsme se pozměňovací návrhy i zákon podpořit. Důvodem je skutečnost, že novela částečně změkčuje stávající zákon a umožní kvalitním učitelům bez potřebné kvalifikace učit a zároveň je bude motivovat pro její doplnění. Jsme si vědomi, že ti bez kvalifikace měli dost času na doplnění vzdělání a že je nespravedlivé, aby byli na stejné lodi jako ti, kteří si vzdělání doplnili. Zároveň ale také jsme si vědomi toho, že v případě nepřijetí novely by mohla nastlat situace, že by na některých školách byla zásadní měrou ohrožena výuka. Jsme si také vědomi, že se jedná o jakési provizorium. Je potřeba následně vyjasnit jakými klíčovými profesními kompetencemi má být učitel vybaven a jak má vypadat profesní standard. Teprve potom by mělo přijít na pořad dne, do jaké míry takto definované kvalitě odpovídá kvalifikace požadovaná zákonem, tedy nikoliv naopak.

Co se týče služebního zákona, klub hnutí Úsvit se usnesl následně. Chceme tento zákon projednat věcně, bez zbytečného spěchu pana ministra Dienstbiera a bez vydírání ze strany ODS a TOP09.  Politické strany 20 let tento problém jenom odkládaly a nevyřešily nic. Teď pan ministr Dientsbier šije tento zákon horkou jehlou a TOP09 a ODS hrají teatrální divadlo s obstrukcemi, které ale nic nevyřeší. My chceme věcně pracovat, neboť tady sedíme za peníze daňových poplatníků. Každá hodina v Poslanecké sněmovně stojí daňové poplatníky peníze. Kdyby někteří pánové, kteří tady hrají své politické divadlo, místo toho normálně podnikali, tak by takto již dávno zkrachovali.  Stanovisko poslaneckého klubu hnutí Úsvit proto je, aby se současná problematická a nedoladěná verze služebního zákona vrátila do 2. čtení a aby byla znovu v klidu a kvalitně projednána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.