Úsvit: Podáváme zákon o úplném plošném zákazu hazardu v ČR

01.10.2014 13:26

Hnutí Úsvit právě vkládá k projednání do Poslanecké Sněmovny plošný zákaz všech výherních hracích automatů včetně jejich internetových variací. Jedná se o novelu zákona o loteriích. Ještě letos by se tedy měl náš návrh zákona ve Sněmovně projednávat.

Úsvit: Podáváme zákon o úplném plošném zákazu hazardu v ČR
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Podle dostupných analýz je v České republice řádově 100 tisíc patologických hráčů, a když započítáme postižené rodinné příslušníky těchto gamblerů, zaměstnavatele nebo věřitele patologických hráčů, tak ze studií vyplývá, že nějakým způsobem na tento typ hazardu doplácí 1 až 1,5 milionu obyvatel České republiky. To je gigantické číslo. Dále ze studií vyplývá, že negativní dopad hazardního hraní na českou ekonomiku se pohybuje okolo 30 miliard korun ročně – z toho nejdůležitější položky jsou sociální platby, dopady trestné činnosti, vliv na HDP a náklady na léčení hráčů.  

Oproti tomu, výnosy pro veřejné rozpočty se ze zmíněného hazardu pohybují pouze v řádu 6 až 7 miliard korun.

Tomuto typu hazardu je tedy potřeba udělat v České republice úplnou a definitivní přítrž. A to hned.

Obce a občané po celé republice s tímto hazardem po desetiletí marně bojují, zatímco parlamentní strany po léta obhajují zájmy hazardní lobby. Příkladem je novela zákona hnutí ANO, která koluje Sněmovnou a která je krystalickou ukázkou toho, jak hazardní lobby zlobovala vládní koalici a nadále tak hazard legitimizuje. Což Úsvit samozřejmě odmítá.

Občané sepisují petice a obce referenda, ale díky vysokému kvóru na počet hlasujících a také díky obstrukcím ze strany zlobovaných radnic jsou tato referenda většinou neplatná.

Sněmovna se teď díky naší novele zákona bude mít šanci jednoznačně vyjádřit, zda je pro či proti hazardu.

Hazard nic občanům ani společnosti nepřináší - jen a jen bere, ničí celé rodiny, nutí lidi krást, podvádět, ničí život nejen lidem závislým na hazardu, ale ničí život celému jejich okolí, které nese všechny následky - finanční i společenské. Neexistuje jediný argument pro to, aby hazard byl legální, krom peněz do vlastní kapsy. Jsme zvědaví, jak se k tomu postaví naši kolegové ve sněmovně, kteří se před každými volbami ohání zájmy občanů.

 

Dále nám dovolte oznámit radostnou zprávu, že se nám po dvou týdnech podařilo sesbírat již 10 tisíc podpisů pod petici hnutí Úsvit přímé demokracie za přímou volbu a odvolatelnost politiků. Touto peticí budeme apelovat na ostatní parlamentní strany při projednávání našeho zákona o přímé volbě a potažmo odvolatelnosti politiků, který jsme již podali a ještě letos by ho měla Poslanecká Sněmovna projednat. Politici ostatních stran náš zákon odmítají, jelikož nechtějí být odvolatelní. A brání se našemu zákonu o přímé volbě a odvolatelnosti zuby nehty. Přitom odvolatelnost politiků funguje v mnoha demokratických zemích světa. 
Úsvit prosazuje přímou odobní odpovědnost politiků vůči občanům.

 

Rádi bychom vyjádřili velké potěšení také nad tím, že známá protikorupční organizace Rekonstrukce státu včera vyhodnotila hnutí Úsvit přímé demokracie jako nejlepší ze všech parlamentních stran v boji proti korupci v České republice, přičemž z vyjádření Rekonstrukce státu vyplývá, že Úsvit jako jediný plní sliby ohledně prosazování protikorupčních zákonů.

Co se týče programu dnešní schůze, dovolte nám se vyjádřit k novele zákona o DPH (tisk 291), kterou budeme dnes projednávat v 1.čtení.Podporujeme návrh na zachování obratu 1 mil. Kč pro povinnou registraci plátce DPH a nepodporujeme snížení na 750 tis. Kč, jelikož si myslíme, že je potřeba nezvyšovat administrativní zátěž jak novy´m plátcům, tak správcům daně. Stávající systém DPH přináší extrémní byrokratickou zátěž pro firmy i pro stát a je motorem gigantického množství daňových podvodů. Jsou dvě cesty, jak k tomu přistoupit: buď více regulovat, kontrolovat a registrovat nebo systém zjednodušit a hlavně zlevnit. Zlevnit pro stát a pro firmy a zároveň ho nastavit tak, že daňové podvody nebudou potřeba a nebudou ani možné.Hnutí Úsvit prosazuje cestu zjednodušení.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit přímé demokracie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie