Úsvit: Vládní referendum zablokuje otázka na imigrační krizi. Chceme ho změnit

11.03.2016 12:12

Strana Úsvit s BPI bude prosazovat podstatnou změnu zákona o referendu. Parametry, které pan ministr Dienstbier navrhuje, v podstatě neumožňují, aby občanů v referendech opravdu rozhodovali o důležitých otázkách, třeba na imigrační krizi.

Úsvit: Vládní referendum zablokuje otázka na imigrační krizi. Chceme ho změnit
Foto: Úsvit - Národní koalice
Popisek: Úsvit - Národní koalice

„Je to jen pozlátko. Návrh zakazuje ptát se občanů na skutečně důležité věci,“ říká k návrhu předseda Černoch.

Problémy jsou hned tři. Tvrdým omezením je, aby návrh petice podepsalo 250 tisíc občanů. Je to počet podpisů, který se v historii ČR podařilo nasbírat jen dvakrát.  Druhý problém je přísné osekání témat. Hlasování se nebude moci uskutečnit k mezinárodním závazkům, daním, či k odvolávání politiků. Třetím je pak kvorum pro účast v hlasování, které je také příliš vysoké.

„Tento návrh by ani neumožňoval vypsat referendum na nejpalčivější otázku dneška, kterou jsou imigrační kvóty. Referendum totiž podle vlády nelze vypsat na věci, které jsou v rozporu s mezinárodními závazky, třebas je to jako v tomto případě diktát z Bruselu. Dnes se na kvóty zeptat můžeme, náš návrh je připraven. Je to úmysl vlády zablokovat možnost, ptát se na tyto otázky. Referendum o kvótách může být brzy skutečně na stole a premiér potřebuje důvod, proč ho shodit,“ řekl k návrhu Marek Černoch.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…