Úsvit: Zákon, který má odškodňovat občany, pochází z dob hluboké totality. A podle toho také vypadá

28.04.2015 6:26

Dnes proběhl v Poslanecké sněmovně seminář pod záštitou poslance Marka Černocha na téma „Odškodňování za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci“.

Úsvit: Zákon, který má odškodňovat občany, pochází z dob hluboké totality. A podle toho také vypadá
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

„Zákon, který má odškodňovat občany, má původ v roce 1969, tedy z dob hluboké totality. A podle toho také vypadá. Ať už Vás poškodí městský úředník, daňový úřad nebo státní zastupitelství k opravdovému odškodnění dochází jen výjimečně. Alarmují je, že vůbec není zakotveno odškodnění za nedůvodné trestní stíhání či nedůvodné uvěznění.,“ uvedl seminář předseda poslaneckému klub Marek Černoch (Úsvit).

„Pokud se policie dopouští přehmatu či dokonce úmyslně špatného jednání, poškozenému člověku nikdo nic neodškodní. Těch případů je celá řada - současná evropská komisařka Věra Jourová, bývalý policejní prezident Petr Lessy, svědek v kauze CASA Karel Daňhel či starostka Kláštěrce nad Ohří Kateřina Mazánková. Proto jsme vypracovali návrh zákona, který to má řešit,“ řekl autor nového zákona Miroslav Špadrna ze spolku Šalamoun.

Návrh podpořila na semináři i ex-ministryně Helena Válková: „Chyběla zde politická vůle to řešit. Zákon je natolik zastaralý, že novelizace není možná. Zákon by měl být předmětem vážného jednání. Čas je neúprosný. Vláda by měla podpořit návrh zákona.“

„Na semináři jsme slyšeli velice smutné příběhy o tom, kolik lidských osudů bylo poškozeno tím, že stát postupoval zlovolně a nezákonně. Úředník, policista, státní zástupce ani soudce nemůže být nadčlověk, kterému nehrozí žádný trest za své chyby. Nový návrh zákona co nejdříve předložíme“, uzavřel seminář Marek Černoch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…