V zastupitelstvu Zlínského kraje je STAN nejaktivnější

11.05.2015 20:17

Jednání Krajského zastupitelstva Zlínského kraje nám tentokrát poskytlo velmi zajímavý úkaz. Nejaktivněji při tvorbě krajské politiky vystupují zastupitelé za STAN .

V zastupitelstvu Zlínského kraje je STAN nejaktivnější
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Zatímco mezi zástupci koalice je zvykem jen zvedat ruce a neprojevovat svůj zájem a názor, je aktivita zastupitelů za STAN nejvýraznější. Zastupitelé za STAN se mezi všemi politických uskupeními Zlínského kraje nejaktivněji vyjadřují ke krajským tématům a starostlivě přistupují k problémům.

Jednání zastupitelstva Zlínského bylo opět poznamenáno mnoha závažnými otázkami, které v naprosté většině vnášeli do diskuse především zastupitelé za STAN. Stále přetrvávají některé významné nedostatky v péči o rozvoj našeho kraje. Bohužel některé pokusy o vysvětlení situace nebo návrhy řešení, která zazněla z úst současné koalice, měla až komický obsah, a někdy vyzněla spíše smutně. Naše největší pochyby ale způsobuje dění ve školství, sociálních službách a péči o silnice. Samostatným problémem Zlínského kraje je dlouhodobě špatná příprava na nové plánovací období, která bohužel z našeho pohledu poškodí celkový budoucí rozvoj kraje po zahájení čerpání prostředků z EU, a toto dědictví zaostávání se přenese na budoucí generace. Zlínský kraj také špatně využívá možnost připomínkování návrhům zákonů, které se ho týkají.

Nejčastěji se ze zastupitelů k tématům kraje vyjadřoval Petr Gazdík. „Obce mají morální problém s příspěvkem na dopravní obslužnost“ řekl mimo jiné. Pravidla o kontrole veřejných peněz jsou stále přísnější a je nutné je brát vážně. Dopravci v našem kraji dostávají finanční prostředky z veřejných rozpočtů a je třeba počítat se stále důkladnější kontrolou a zájmem o finanční toky v dopravních společnostech. „Nefunguje konkurenční prostředí mezi dopravci!“ prohlásil Michal Špendlík, starosta Želechovic nad Dřevnicí. Miroslav Adámek, primátor statutárního města Zlína, vyzval vedení Zlínského kraje ke koordinaci dalších kroků v oblasti veřejné dopravy s městem Zlínem a jeho záměry rozvoje.

Vážné připomínky a pochybnosti nad stavem školství a jeho směřováním vyjádřila Ivana Majíčková, starostka Kunovic. Vyjádřila také velké obavy nad kritérii metodiky výpočtu příspěvku sociálních služeb. Řekla nám: „Obce zajímá, co se skutečně skrývá pod příspěvkem, který mají platit. Nechceme krvácení obecních rozpočtů“.

Josef Zicha nám řekl, že stav přípravy Regionálního akčního plánu Zlínského kraje vidí jako tragický. Také strategie obnovy krajských silnic a jejich budoucí zimní údržba může dopadnout katastroficky. „Zodpovědnost za silnice sice padá na kraj, ale díry v silnicích a špatnou údržbu odnese každý, kdo jede autem. Udělají si o nás obrázek návštěvníci i případní investoři.“

Vážnost témat občas přetrhla vyjádření, která neměla s problémy nic společného. Některé jiné průpovídky naopak vyzněly trefně, jako „pokusní králíci“, „něco si na kraji šušnit“, „natahují ruce“, „jsme ve zmrveném právním prostředí“, „situaci už biologicky nemohu ovlivnit“, „taškařice v koalici“, až se dostal ke slovu i odborník na psychologii se sdělením: „Zkusme raději dát přestávku, než jestli (něco) vytahovat nebo nevytahovat…“ Po více než čtyřech hodinách nepřetržitého jednání bylo zastupitelstvo ukončeno. . I přes obtížnější pozici zastupitelů za STAN, je jejich aktivní a věcná tvorba krajské politiky nejvýraznější v celém zastupitelstvu zlínského kraje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…