VV: Vláda je na omylu, my novelu „můj dům, můj hrad" prosadíme

24.04.2014 22:04

Dnes v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR pod záštitou poslance VV Davida Kádnera proběhl kulatý stůl k tématu legislativní úpravy nutné obrany. Kromě pana poslance se diskuze účastnil kandidát do europarlamentu Radek John, advokát a spoluautor novely zákona o nutné obraně Jiří Solil a členové představenstva Lex, o. s. - Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní.

VV: Vláda je na omylu, my novelu „můj dům, můj hrad" prosadíme
Foto: repro tan, VV
Popisek: Radek John a David Kádner

Kulatý stůl se vztahoval k před měsícem podané novele zákona o nutné obraně, která má do českého právního řádu zavést princip "můj dům, můj hrad". Tato novela vychází z pevné víry v to, že každý člověk má neodmyslitelné právo na sebeobranu před zločinci a domácnost každého z nás je nedotknutelná.

Bohužel dosavadní soudní praxe ukázala, že české soudy jsou připraveny naše spořádané občany odsoudit za to, že bránili svůj život, své zdraví, své blízké a svůj majetek tak zvaně nepřiměřeně a právě to nás vedlo k tomu, že jsme vypracovali novelu zákona, která měla náš stát v konfliktu mezi spořádaným občanem a zločincem jednoznačně postavit na stranu spořádaných občanů.

Vláda se však vůči této novele zákona postavila odmítavě. Podle Ministerstva spravedlnosti je údajně současný stav věcí v pořádku. S tímto stanoviskem se zásadně neztotožňujeme a usnesli jsme se na následujících bodech:

1.        Vyzýváme Vládu ČR, aby zvážila svou podporu návrhu poslance

Davida Kádnera na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 145).

2.        Připomínky vlády považujeme za nerelevantní a vyjádřené

politicky než odborně, navíc jsou vágní, tendenční, motivované obecnou snahou omezování svobody občanů.

3.        Zdůrazňujeme, že je velká poptávka ze strany občanů po

rozšíření možnosti nutné obrany v obydlí. Petici na podporu tohoto zákona podepsalo přes 5 000 tisíc občanů. V tomto smyslu plně odkazujeme na odborné vyjádření, které je přiloženo.

4.        Vyzýváme poslance Parlamentu ČR, aby podpořili svým

hlasováním rozšíření možnosti nutné sebeobrany.

Jak uvedl čestný předseda VV a lídr kandidátky VV do europarlamentu Radek John: "Musí začít platit: grázl, který neoprávněně vnikl k někomu domů je zbaven práv a je na dobré vůli napadeného, zda ho zpacifikujete pohrůžkou, pěstí nebo zbraní. Důležité musí být hlavně to, že ochrání zdraví a životy sebe a svých blízkých, svůj majetek a své právo slušného občana cítit se bezpečně ve vlastním obydlí."

Radek John dále vyzval širokou veřejnost, aby podepisovala jeho petici na podporu legislativní iniciativy Davida Kádnera a uvedl, že pod textem "Za rozšíření možností nutné obrany ve vlastním obydlí" se již dnes na stránkách Věcí veřejných online podepsalo přes 5000 uživatelů a že pod klasickou petici již také přibyly tisíce nových podpisů."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice