VV: Zastánci fiskálního paktu těšte se. Oceníme vás Pinokiem

10.05.2014 8:25

Dnes je na pořadu schůze Poslanecké sněmovny první čtení zákona o tzv. fiskálním paktu. Podle představitelů Věcí veřejných znamená přijetí tohoto zákona ztrátu rozhodovacích kompetencí nad sestavováním rozpočtu ČR, a tudíž ztrátu národní suverenity.

VV: Zastánci fiskálního paktu těšte se. Oceníme vás Pinokiem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Vnější orgány jako Evropská rada či dokonce Evropský soudní dvůr nebudou totiž při svém rozhodování brát v úvahu zájmy České republiky, ale jen své vlastní. Schválením fiskálního paktu dojde navždy k odevzdání pomyslného klíče od české státní kasy do Bruselu.

Minulý týden vláda ČR schválila tzv. konvergenční program, což je jakýsi jízdní řád pro státní rozpočty, které bude vláda schvalovat ve volebním období. Podle tohoto plánu má být strukturální saldo v příštích letech na úrovni 1,8 respektive 1,7 procenta. To je ale v naprostém rozporu s tím, že naše strukturální saldo by mělo dosahovat nanejvýš 1 %.

"Jinými slovy, současná vláda chce schválit fiskální pakt a přitom sama ví, že ho nebude dodržovat. Toto mi přijde jako vrchol pokrytectví a lhaní všem občanům ČR," konstatuje kandidát do europarlamentu Radek John. Symbolem lhaní a je odnepaměti pohádková postavička Pinokia. Panáčka vyřezaného ze dřeva, kterému vyroste nos vždy, když lže. "Proto jsme se dnes rozhodli rozdat postavičky Pinokia ministrům a poslancům, kteří dnes budou hájit na plénu fiskální pakt, přestože sami vědí, že ho dodržovat nebudou," uzavřel John.

Poslankyně Věcí veřejných Olgou Havlovou děsí, že by ČR měla nyní překotně přijímat fiskální pakt. "Vůbec nerozumím tomu načasování. Proč právě teď? K přijetí fiskálního paktu nás nic nenutí. Mám silné podezření, že vláda chce přijmout fiskální pakt ještě před volbami do Evropského parlamentu. Je zde totiž velká šance, že v těchto volbách utrpí euro-optimisté velkou porážku, a že vláda po volbách již nebude mít odvahu do toho jít," soudí Havlová.

Věci veřejné vždy bojovaly proti ztrátě suverenity České republiky a bránily ji před bruselskými ekonomickými nesmysly. Díky VV byl v minulém volebním období právě tento předkládaný fiskální pakt odmítnut a termín přijetí eura se odsunul na neurčito. VV byly jediná parlamentní strana, která hlasovala proti přijetí tzv. eurovalu, který de facto pro ČR znamená poslat po přijetí eura do EU až 350 miliard korun. 

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.