Vacek (KDU-ČSL): Není jednoduché vysvětlovat občanům, že některá žádost neuspěla

29.09.2016 12:58

Obce se shodují: administrativa operačních programů je zbytečně složitá.

Vacek (KDU-ČSL): Není jednoduché vysvětlovat občanům, že některá žádost neuspěla
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Josef Vacek

V polovině srpna došlo k vyhlášení dvou výzev z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), v rámci kterých je možné získat dotaci ve výši až 100 % z celkových způsobilých výdajů (v závislosti na typu žadatele) na rekonstrukci a vybavení odborných učeben škol. Na první pohled skvělá zpráva, avšak do okamžiku kdy se žadatel dozví, že daný projekt musí být v souladu s Místním akčním plánem. Pokud nikoliv, tak musí radnice co nejrychleji jednat o doplnění nebo změně tohoto důležitého dokumentu.

Podobně vážným úskalím je také termín uzávěrky pro příjem žádostí, který je stanoven na 14. 2. 2017. Vzhledem k tomu, že v této době je nutné mít v případě předpokládaných stavebních prací zažádáno o stavební povolení, tak není času nazbyt. Většina měst nebo obcí podávající žádosti do IROP, by proto přivítala zjednodušení administrativy a podmínek programu. Není jednoduché při vynaložení velkého úsilí a financí na projektovou dokumentaci, získání stavebního povolení, zpracování žádosti i výběrového řízení na zhotovitele, nakonec vysvětlovat občanům, že některá žádost neuspěla. Určitě mnoho samospráv by uvítalo zavedení zavést »předkola« v procesu schvalování žádostí, které by vytřídilo projekty s velkou šancí na podporu.

Do předkola by mohla stačit jednoduchá forma žádostí. A teprve u »předvybraných« žadatelů by se následně požadovala komplexní dokumentace a příprava. Otázka však zní, je bruselská a česká byrokracie takového zjednodušujícího kroku vůbec schopna? 
 
Autor je kandidát na hejtmana, lídr koalice KDU-ČSL, SNK- ED a Zelených do Zastupitelstva Stč. kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce