Vacek (KDU-ČSL): Vodní skútry musí být omezeny

24.07.2016 20:07

Pouhý rok je v platnosti nová vyhláška 46/2015 Sb. Ministerstva dopravy, která zrušila mnohá omezení a limity pro provoz vodních skútrů.

Vacek (KDU-ČSL): Vodní skútry musí být omezeny
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Josef Vacek

Pouhý rok je v platnosti nová vyhláška 46/2015 Sb. Ministerstva dopravy, která zrušila mnohá omezení a limity pro provoz vodních skútrů. Díky tlaku lobbistů tak byla v dubnu 2015 zrušena většina zákazů a podmínek omezujících rychlost na Slapské i Orlické přehradě a dalších vodních plochách. A možná díky tomuto liberálnímu přístupu státních úřadů přišla při prázdninové nehodě na Orlické přehradě o život osmnáctiletá dívka. Její pramice se na 157. říčním kilometru poblíž zámku Orlík, srazila s rychle jedoucím skútrem. Podle svědků dva mladíci na skútrech jeli poměrně rychle a pramici zřejmě přehlédli. Právě v okamžiku kdy se vyhýbali větší plachetnici. Nejvýznamnější negativní vlivy a námitky proti provozu vodních skútrů definoval již před více než deseti roky Veřejný ochránce práv. V jeho zprávě bylo na prvním místě zmiňováno především možné ohrožení plavců a surfařů. Následovala hlučnost a znečišťování ovzduší, ničení pobřežní vegetace vlnami a ohrožování přirozeného vývoje ryb a dalších vodních živočichů. Osobně se domnívám, že společenský zájem zdraví rekreantů a ochrany přírody má vyšší hodnotu než partikulární zájem zhruba tisícovky lidí v České republice, kteří jsou vlastníky vodního skútru. Tragická událost z Orlické přehrady opět ukázala, že významné rekreační oblasti nejsou pro provoz vodních skútrů vhodné. Jejich využití by mělo být možné pouze v pečlivě vybraných lokalitách. Nikoliv však v oblastech s hodnotnou přírodou a s velkou rekreační nabídkou.

Mgr. Josef Vacek
bývalý náměstek hejtmana,
lídr koalice KDU-ČSL, SNK- ED a Zelených
do Zastupitelstva Stč. kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.