Vácha (STAN): Dočkáme se konečně rychlejších vlaků z Českých Budějovic do Prahy?

09.08.2015 15:22

V současné době stále ještě probíhá modernizace IV. železničního koridoru, který je jednou z hlavních železničních spojnic protínajících Českou republiku. Má za cíl zvýšení traťové rychlosti až na 160 km/h a úplným zdvoukolejněním zvýšit přepravní kapacitu.

Vácha (STAN): Dočkáme se konečně rychlejších vlaků z Českých Budějovic do Prahy?
Foto: TOP 09
Popisek: prof. RNDr. František Vácha, PhD., poslanec TOP 09 a STAN

V příštím roce mají být dokončovány další stavby na trati z Prahy do Českých Budějovic. Obrátil jsem se proto na ministra dopravy Ing. Dana Ťoka s dotazem ohledně možnosti zavedení expresních vlaků na této trati, a to nejlépe již od roku 2016. Na rychlejší a komfortnější spojení si však budeme muset ještě bohužel počkat.

Interpeloval jsem pana ministra dopravy s problémem, který dlouhodobě trápí cestující využívající železniční dopravu mezi (Horním Dvořištěm) Českými Budějovicemi a Prahou. Tato trať je obsluhována pouze rychlíkovými spoji, kde kvalita používaných vlakových souprav není příliš vysoká a cestovní standard tím velmi trpí. Vzhledem k tomu, že v následujícím roce bude probíhat dokončování řady úseků v rámci modernizace IV. tranzitního železničního koridoru, lze očekávat, že po dlouhých letech by se doba cesty mezi Českými Budějovicemi a Prahou mohla výrazně zkrátit, což je chvályhodný stav. Aby došlo ke zvýšení cestovního komfortu cestujících, bylo by vhodné na trasu nasadit i vlakové spoje vyšších kategorií, jako jsou například Expres či InterCity, což bude modernizovaná trať vzhledem ke zvýšení průměrné rychlosti umožňovat. Tento podnět jsem podal v době, kdy se začíná pracovat na jízdním řádu pro příští rok.

Na základě podkladů Ministerstva dopravy by měla být tato trať otevřena pro soukromé železniční dopravce až v roce 2022/2023, což považuji za velmi vzdálený horizont. Zkušenosti např. z koridoru mezi Prahou a Ostravou ukazují, že konkurence na železnici přináší vyšší komfort pro cestující a nižší ceny.

Pan ministr mi odpověděl, že zavedení expresních vlaků na relaci Praha – České Budějovice je jednou z hlavních priorit Ministerstva dopravy v oblasti dálkové železniční dopravy, koncept nového segmentu expresních vlaků je ve fázi příprav, avšak finanční prostředky na objednávku vlaků prozatím nebyly vyčleněny. Podle ministerstva stále probíhající práce neumožní konstrukci expresních tras v potřebné rychlosti a kvalitě.

Celou odpověď si můžete přečíst zde.

Reakce však byla natolik obecná, že jsem dané téma rozšířil druhou interpelací, která obsahovala žádost o konkrétní informace, a to jaké jsou náklady zavedení této expresní linky a kdy bude reálné zahájit provoz expresních vlaků. Stavby, které budou probíhat od roku 2016, by neměly být natolik omezující, aby znemožňovaly zavedení expresní linky, neboť budou probíhat převážně mimo stopu současné tratě.

Druhou interpelaci na pana ministra Ťoka přikládám zde.

Závěr plynoucí z následné odpovědi pana ministra je takový, že zavedení expresních vlaků bude možné až v okamžiku, kdy bude umožněn jejich průjezd bez omezení probíhajícími stavebními pracemi a bez výluk. Klíčové stavby mají být dokončeny až v průběhu následujících dvou let, podle Ministerstva bude tedy nutné na lepší vlakové spojení jižních Čech s Prahou počkat.

Odpověď na druhou interpelaci naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace