Vácha (STAN): Vděčný sport zaměstná Chládka

15.08.2015 19:56

To, že se pro bývalé politiky hledají náhradní funkce za zásluhy o stát a stranu, není nic neobvyklého u nás ani ve vyspělých západních zemích. Jaké místo by bylo asi nejvhodnější pro exministra školství mládeže a tělovýchovy?

Vácha (STAN): Vděčný sport zaměstná Chládka
Foto: TOP 09
Popisek: prof. RNDr. František Vácha, PhD., poslanec TOP 09 a STAN

Marcel Chládek, vzděláním vojenský politruk, později přeformulováno na vojenský učitel. Jako nestraník učitel, od vstupu do ČSSD postupně vysokýministerský úředník, náměstek hejtmana Ratha, senátor a naposledy – asi rok a půl – ministr školství.

Má zkušenosti z práce s dr. Rathem, umí jistě rázně velet, dělal fotbalového rozhodčího a funkcionáře, ale hlavně jako ministr rozhodoval o nemalých financích, které putovaly z veřejného rozpočtu do soukromého sportu. A to včetně toho z nejlukrativnějších a v poslední době patrně i korupcí nejprorostlejších, do fotbalu. Přijde vám divné, že se stal zaměstnancem Fotbalové asociace ČR, která od státu inkasuje stamiliony korun ročně a libuje si, jak dobře se jí vedlo za ministra Chládka?

Skupina, která je závislá na veřejných dotacích, vytvořila nové pracovní místo

Exministr Chládek se ohání svými fotbalovými schopnostmi, ale hlavně se netají svými kontakty a schopností lobbovat za určitou vyvolenou skupinu. Vzpomeňme těch 200 milionů, které měl tehdy pan exministr připravené k rozdělení z rozpočtu ministersva školství pro pár vyvolených sportovců. Ale teď pozor, skupina, která je závislá na veřejných dotacích, vytvořila nové pracovní místo. Znamená to, že počítá díky angažování exministra s dalšími penězi? Budeme věřit prohlášení, že nejde o trafiku, kterou si snad i pan exministr předplatil?

V jistém smyslu má pan doktor Chládek pravdu. Možná nejde ani tak o trafiku a právě zde se dostáváme k jádru celé kauzy. Tou je totiž boj o veřejné peníze putující do sportu. Sportu, který je ale pro mnohé velmi výnosným byznysem. Na ministerstvu školství se právě připravuje nový zákon, který má zásadním způsobem změnit finanční toky a přerozdělování peněz do sportu. A tak se zřejmě pan exministr pod rouškou manažera reprezentace bude snažit o nastavení těch správných mechanismů pro přerozdělování výhodné právě jen pro jeho zaměstnavatele a na něho napojené skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…