Vachatová (Trikolóra): Dnes jsem tam já, zítra tam můžete být vy

14.05.2020 10:00

Komentář na facebookovém profilu k vytváření seznamů nepohodlných

Vachatová (Trikolóra): Dnes jsem tam já, zítra tam můžete být vy
Foto: Trikolóra
Popisek: Trikolóra

Některé věci vás v životě potěší více, jiné méně. Když napíšete svůj pohled na věc, nemusí se to líbit všem. Počítám s tím. Když napíšu, že si o některých pražských politicích a jejich neschopnosti myslím své, nečekám, že mě voliči Pirátů, TOP 09 nebo ODS budou poplacávat po rameni. Pro ně by bylo samozřejmě lepší, kdybych nic takového nepsala.

Dnešní doba je taková jiná. Seznamy nepohodlných jsou znovu v kurzu. Sestavují je nejrůznější neziskovky, spolky, Pavel Novotný si dokonce sestavil svůj vlastní. Také dnes letí umlčování a dehonestace osob s jiným než veřejně propagovaným viděním situace a lidé se začínají bát vyjádřit otevřeně svůj názor. Ostatně, to už tu jednou bylo a trvalo to dost dlouho na to, aby si to mnozí z nás ještě živě pamatovali dodnes.

Čeští elfové, tedy hnutí, které přímo podporuje cenzuru svobodného projevu na internetu, sestavuje pravidelně měsíční reporty a monitoruje weby a facebookové skupiny. Vše důsledně shromažďují, z názorů, s nimiž nesouhlasí, sestavují přehledy, uvádějí jména a zveřejňují je na svých stránkách. A není to úplná legrace. Jak se můžeme veřejně dočíst, není vyloučeno, že analýz této skupiny využívá například Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

Jejich zprávy, výkazy a články jsou pak hojně citovány v médiích, aniž bychom věděli, kdo za nimi opravdu stojí. Z nějakého důvodu si tato skupina usmyslela, že jedině ona má patent na pravdu, a další skupina z mediální veřejnosti to z ještě nepochopitelnějších důvodů začala přejímat. I když... pokud bychom zapátrali po vzájemném propojení jednotlivých lidí, dobrali bychom se postupně k tomu, že je to jedna velká parta kamarádů a známých, kteří si ideově notují a mají prostředky k tomu své projekty medializovat. Takhle se dnes tvoří „pravda“. A vše by bylo v pořádku, kdyby se nesnažili umlčet ty, kteří mají na věc jiný názor.

Některé věci vás zkrátka potěší méně, některé více. Zjištění, že jsem na seznamu nepohodlných společně s Vladimírem Putinem, Sergejem Lavrovem, Andrejem Babišem, Jiřím Ovčáčkem, Petrem Štěpánkem, Ľubošem Blahou, Radimem Fialou (SPD), Ivanem Davidem, Petrem Hamplem, Václavem Klausem ml. a Jiřím Vyvadilem mě dnes upřímně pobavilo. Dnes jsem tam já, zítra tam můžete být vy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.