Váhalová (ČSSD): Česká republika patří jako jediná evropská země na seznam států s nedostatečnými opatřeními v boji proti financování terorismu

13.07.2016 12:17

Projev na 48. schůzi sněmovny 13. července 2016 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Váhalová (ČSSD): Česká republika patří jako jediná evropská země na seznam států s nedostatečnými opatřeními v boji proti financování terorismu
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Velmi vítám projednávání tohoto vládního návrhu zákona. V průběhu několika zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy se na mne jako na vedoucí české parlamentní delegace obrátil výkonný tajemník Moneyval, výboru Rady Evropy, který se zabývá bojem proti praní špinavých peněz a proti financování terorismu. Informoval mne o skutečnosti, že téměř všechny jurisdikce kriminalizují financování terorismu jako zvláštní trestný čin a Česká republika patří jako jediná evropská země na seznam zemí s nedostatečnými opatřeními v boji proti financování terorismu.

Výbor pro hodnocení opatření na zabránění praní špinavých peněz a financování terorismu Moneyval se rozhodl uskutečnit v červnu návštěvu České republiky. V rámci této návštěvy se uskutečnil dialog mezi zástupci Moneyval ohledně implementace doporučení z posledního hodnocení České republiky z roku 2011. Setkali se s ministrem spravedlnosti Pelikánem, zástupcem Nejvyššího státního zastupitelství včetně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, s představiteli (představitelem?) finančního analytického útvaru, který vede českou delegaci při výboru Moneyval a na půdě Parlamentu s předsedou ústavně právního výboru Jeronýmem Tejcem. Obsahem jednání byla především novela trestního zákoníku, konkrétně kriminalizace financování terorismu v českém zákoníku.

Jak jsem uvedla v úvodu, mezinárodní mezivládní organizace Finanční akční výbor označil Českou republiku jako jedinou evropskou zemi na seznamu zemí s nedostatečnými opatřeními v boji proti financování terorismu. 

Věřím, že tato novela přispěje také k plnění doporučení výboru Moneyval Rady Evropy z jeho čtvrté hodnotící zprávy o uplatňování opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu v České republice a naše země již nebude na seznamu zemí s nedostatečnými opatřeními v boji s financováním terorismu. Chtěla bych upozornit, že opatření, která by následovala vůči České republice při neplnění doporučení, by měla výrazný vliv na posuzování rizikovosti a důvěryhodnosti naší země ze strany zahraničních společností a investorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…