Váhalová (ČSSD): Ekonomické a sociální rozdíly ve světě se nebezpečně zvyšují

10.04.2015 20:47

V hlavním městě Vietnamu Hanoji se konalo 132. zasedání Meziparlamentní unie (MPU), která byla založena v roce 1889 a nyní má 163 členů a 10 pozorovatelů.

Váhalová (ČSSD): Ekonomické a sociální rozdíly ve světě se nebezpečně zvyšují
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Zasedání se zabývalo otázkami globálního významu, jako dodržování mezinárodního práva, ohrožení míru, bezpečnosti, počítačové bezpečnosti a vodních zdrojů. Během 28. března až 1. dubna se uskutečnily, kromě plenárního shromáždění, také série jednání a seminářů pod společným názvem: "Udržitelné rozvojové cíle - proměnit slova v činy". Tohoto shromáždění se zúčastnilo 1300 delegátů ze 160 zemí a území a proběhla řada dvoustranných jednání nejen s představiteli hostitelské země, ale také mezi jednotlivými delegacemi.

Pro hostitelskou zemi Vietnam toto setkání představovalo největší diplomatickou akci, kterou tato země během své existence pořádala. Vietnam se představil světu v podobě moderní země a posílil tak svoje diplomatické postavení ve světě, vzhledem k růstu mezinárodního vlivu jeho souseda Číny, se kterou Vietnam svedl pohraniční válku v roce 1979.

Terorismus není omezen pouze na jedno náboženství, národnost nebo etnické skupiny

Prezident Meziparlamentní unie ( MPU) Saber Chowdhury prohlásil, že Vietnam je modelovým příkladem, pokud jde o snižování chudoby, zmírňování následků katastrof, dosažení udržitelného rozvoje a otázek změny klimatu.

V rámci jednání probrali delegáti závažné palčivé problémy planety jako například mezinárodní suverenita a nezasahování do vnitřních záležitostí států, terorismus, lidská práva, kybernetické ohrožení, vodní hospodářství.

V otázce terorismu byla přijata rezoluce, která uvádí, že terorismus není omezen pouze na jedno náboženství, národnost nebo etnické skupiny. Poslanci vyjádřili obavu, že terorismus představuje zásadní hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. Zdůraznili, že je nutné, aby se pozornost věnovala ochraně civilistů, zejména žen a dívek, v zemích, kde organizace, jako Boko Haram a organizace islámských extremistů, jsou aktivní. Poslanci také odsoudili úmyslné ničení a systematické drancování kulturních památek a žádají, aby viníci byli postaveni před soud.

Závěrem tohoto setkání poslanců, z téměř všech zemí světa, byla přijata „Hanojská deklarace“ ve které se uvádí:

"I přes globální pokrok technologií, zdravotnictví, znalostí a materiálního bohatství, se dlouhotrvající ekonomické a sociální rozdíly zvyšují, a to na úkor celé planety. Tato situace se zhoršuje pod hrozbou klimatických změn a rostoucí vlny sociálního nepokoje, politické nestability a konfliktu uvnitř, nebo mezi zeměmi. Jak jsme viděli u rozvojových cílů tisíciletí, mezinárodní závazky lze splnit pouze se silnou politickou vůlí, vedením a odpovědností členských států. Jako poslanci, máme morální povinnost jednat. V tomto kritickém okamžiku, my, poslanci světa, znovu potvrzujeme naši vizi zaměřenou na udržitelný rozvoj založený na realizaci všech lidských práv, odstranění chudoby ve všech jejích formách a odstranění nerovností. To vyžaduje podmínky míru a bezpečnosti, při plném respektování Charty Organizace spojených národů a mezinárodního práva."

Splnění tohoto cíle bude těžký úkol, ale každá sebedelší cesta začíná prvním krokem. Věřme, že za rok, až se uskuteční další pravidelné zasedání Meziparlamentní unie, bude svět bezpečnější a lepší alespoň o malý krůček. I to bude úspěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…