Váhalová (ČSSD): Nesmíme zapomenout

08.05.2015 14:11

V těchto dnech si v mnoha zemích a městech připomínáme 70. výročí od konce 2. světové války a vzdáváme čest těm, kteří položili své životy, abychom my žili.

Váhalová (ČSSD): Nesmíme zapomenout
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Díky vítězství sil protihitlerovské koalice pod vedením SSSR se podařilo zachránit nejenom český národ před vymazáním z dějin. V pohnutých květnových dnech roku 1945 státníci slíbili, že již nikdy nedopustí válku. Za pár let ji opět rozpoutali, ač naštěstí „jenom“ v podobě studené války.

A dnes? Evropa se na prahu 21. století nebezpečně přibližuje situaci, která před 76 lety vyústila ve válečné běsnění bez jakékoliv známky lidskosti.

Byla to doba, kdy Evropa vládla světu a představa života bez války se mnohým jevila jako něco ponižujícího a jednotvárného. Netušili, že průmyslová revoluce nezměnila jenom jejich svět a každodenní život, ale vytvořila také předpoklady pro vznik nových zbraní a systémů. Moderní dělostřelectvo, kulomety, později letectvo a tanky umožnily válečné peklo na zemi.

Poučila se Evropa a evropští politici, nebo zapomněli na varování pamětníků? Na mnoha místech České republiky probíhají vzpomínkové a pietní akce, mají nám připomenout fakt, že válka nemůže být považována za normální prostředek politiky.

V Chartě OSN z června 1945 se členské státy zavázaly uchránit budoucí pokolení před další válkou a zavázaly se pěstovat snášenlivost a navzájem žít v míru jako dobří sousedé, sjednotit své síly k udržení mezinárodního míru a bezpečnosti, přijmout zásady a zavést metody zajišťující, aby ozbrojené síly nebylo užíváno jinak než ve společném zájmu a zavázaly se také podporovat mezinárodní spolupráci v zájmu hospodářského a sociálního povznesení všech národů.

V tyto květnové dny, 70 let po válce, která zpustošila Evropu, změnila charaktery lidí a přinesla mnoho utrpení, bych chtěla tyto závazky a sliby připomenout a vyslovit přání, aby štěstí vyrůstat v míru, které měla moje generace, zůstalo zachováno i pro naše generace budoucí.

Lidé k životu potřebují stabilitu a naději. Války stabilitu, naději i lidi zabíjí...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…