Váhalová (ČSSD): Paříž bude mít první starostku ve své historii

02.04.2014 7:33

V pařížských komunálních volbách byla poprvé v historii zvolena starostka. Stala se jí socialistka Anne Hidalgo, která tak převezme od svého stranického kolegy Bertranda Delanoë otěže vlády nad jednou z největších metropolí světa. Delanoë byl svého času prvním starostou zvoleným za socialisty od dob Pařížské komuny a působil na svém postu 12 let.

Váhalová (ČSSD): Paříž bude mít první starostku ve své historii
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Anne Hidalgo se narodila poblíž Cádizu v jihozápadním Španělsku v roce 1959, později se s rodiči přestěhovala do Francie a vyrůstala v dělnickém předměstí Lyonu. Svoji profesní dráhu začínala jako pracovní inspektorka, pracovala jako poradkyně bývalé ministryně práce   Martine Aubry, architekty francouzského 35 hodinového pracovního týdne. Po vítězství  Françoise Hollanda v prezidentských volbách se s ní počítalo na ministerský post, ona se však rozhodla  kandidovat na pařížskou starostku.

Její pravicová soupeřka Kosciusko-Morizet, pochází z francouzské elity, i když na druhé straně její pradědeček byl jeden ze zakladatelů Francouzské komunistické strany, volební boj charakterizovala jako zápas mezi hvězdou a správkyní. Tím  chtěla naznačit, že převážnou  část domovníků a domovnic v Paříži tvoří přistěhovalci ze Španělska a Portugalska.  Naopak Anne  Hidalgo vytkla  své soupeřce, že jako součást privilegované kasty je naprosto odtržena od reálného světa většiny Pařížanů.

Obě představily také naprosto odlišný pohled na financování a správu města. Kandidátka pravice Kosciusko-Morizet se zavázala snížit počet pracovníků ve veřejném sektoru, a takto ušetřené peníze investovat do obnovy středu města. Anne Hidalgo slíbila velké investice do bydlení, dopravy a zeleně, s cílem zastavit exodus střední a dělnické třídy na předměstí. Dále slíbila, že vytvoří 10.000 nových sociálních bytových jednotek a 5000 míst v mateřských školkách. Jak se ukázalo, její program oslovil a zaujal  občany Paříže.

Je škoda, že v těchto francouzských komunálních volbách socialisté  uspěli pouze v Paříži. Velký úspěch zaznamenala krajně pravicová Národní fronta, která získala 11 radnic.

Také tento výsledek a vzestup francouzské krajní pravice ukazuje, že hrozí reálné nebezpečí, ve volbách do  Evropském parlamentu, kdy  populistické a  protievropské strany a uskupení  mohou mít odhadem až 20 % mandátů.

Aktivní a proevropskou kampaní je potřeba  tomuto trendu zabránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…