Váhalová (ČSSD): Půdní fond nenávratně mizí

06.06.2016 11:18

Paradoxně se při projednávání novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu stále musela připomínat povinnost chránit zemědělský půdní fond, který je stále více v ohrožení a doslova nám mizí pod nohama.

Váhalová (ČSSD): Půdní fond nenávratně mizí
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

V Zelené zprávě za rok 2014 se uvádí, že od roku 1966 se snížila výměra zemědělské půdy o 297 tisíc hektarů. Podle Zelené knihy vydané v roce 2015 došlo v roce 2014 k dalšímu poklesu výměry orné půdy ve srovnání s rokem 2013 o 6 800 hektarů., zastavěných ploch a nádvoří bylo 132 000 hektarů.

Jsme svědky znehodnocování půdy a vážným problémem zůstává i vodní a větrná eroze, která ohrožuje odhadem asi 60 % orné půdy. Musíme si konečně uvědomit, že ochrana zemědělského půdního fondu je klíčová záležitost.

Německý chemik, který je považován za zakladatele aplikace průmyslových hnojiv Justus von Liebig kdysi výstižně charakterizoval úbytek půdy slovy: „Vznik a zánik národů ovládá tentýž zákon. Ztráta úrodnosti půdy způsobuje jejich úpadek, udržení úrodnosti půdy je základem pro jejich stabilitu, bohatství a moc.“

Každá úprava legislativy musí být proto velmi opatrná na další změny a výjimky.

Je nutné zvážit co je přínosem, co ohrožením a zda skutečně onen prezentovaný přínos stojí za to ohrožení.

Pro představu celková výměra ČR je 7, 9 milionů hektarů. Asi 33 % půdy v ČR pokrývají lesy, největší díl 38 % tvoří orná půda. Zahrady, ovocné sady, chmelnice a vinice představují 3%, trvalé travní porosty 12%, vodní plochy 3%, ostatní plochy 9% a zastavěné plochy a nádvoří 2%. Zemědělská půda se u nás nachází převážně v méně příznivých půdně klimatických podmínkách a nadprůměrně úrodných orných půd je u nás kolem 40 %. Úbytek orné půdy se zrychlil, zastavěných ploch přibývá, často na úkor kvalitní půdy, která je na mnoha místech, z důvodu výstavby, nenávratně ztracena. Bohužel, každá další úprava legislativy vede spíše proti snahám půdu chránit. Je velká škoda každého nenávratně ztraceného metru orné půdy zvláště, když mnohé obce a města doslova hyzdí komplexy nevyužitých budov tzv. brownfieldů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce