Váhalová (ČSSD): Rada Evropy - místo pro otevřený politický dialog

04.06.2014 10:55

Koncem května se uskutečnilo v Baku jednání Byra a Stálého výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy, kde mimo jiné informovala jeho předsedkyně Anne Brasseur o postojích k situaci na Ukrajině.

Váhalová (ČSSD): Rada Evropy - místo pro otevřený politický dialog
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

V návaznosti na jeho rezoluci, která pozastavila některá práva účasti delegace Ruské federace, následně proběhlo jednání předsedkyně Anne Brasseur se stálým zástupcem Ruské federace velvyslancem Alexandrem Alekseevem, kde bylo zdůrazněno, že Parlamentní shromáždění je připraveno pokračovat v konstruktivním dialogu s ruskou delegací.

Na zasedání náměstků ministrů 16. dubna 2014 vysvětlila, že přijetím této rezoluce 1990 ( 2014 ), byl vyslán silný politický signál ruským úřadům, aby dodržovaly své závazky a povinnosti, které uzavřely při vstupu do Rady Evropy.

Zároveň potvrzením pověření ruské delegace nechalo Parlamentní shromáždění Rady Evropy otevřené dveře pro dialog s vizí, že členové ruské delegace budou hrát konstruktivní roli a přispějí k řešení krize na Ukrajině. Jeho předsedkyně také v rozhovoru s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem při setkání ministrů ve Vídni zdůraznila, že dveře pro dialog a spolupráci s ruskou delegaci zůstávají otevřené.

Toto stanovisko předsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy prosazující dialog plně podporuji. Dle mého názoru Rada Evropy může hájit lidská práva a demokracii pouze na základě dialogu a každý odpovědný politik, který skutečně hájí zájmy svých občanů a své země, by jej měl považovat za prioritní. V této souvislosti nepovažuji za šťastné rozhodnutí delegace Ruské federace pozastavit svou další aktivní účast na jednáních shromáždění.

Věřím, že ruská delegace toto rozhodnutí přehodnotí a Parlamentní shromáždění Rady Evropy bude nadále místem pro otevřený dialog k hledání řešení krize na Ukrajině. Poslední události ukazují, že bez přispění mezinárodních společenství, včetně Ruska, tento konflikt nemůže být vyřešen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…