Váhalová (ČSSD): Sběratelé vojenské techniky si mohou oddechnout

28.09.2014 8:58

Dne 1. ledna 2014 nabyl účinnosti zákon č. 229/2013 Sb., o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky (zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem).

Váhalová (ČSSD): Sběratelé vojenské techniky si mohou oddechnout
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Některé změny v obsahu a členění bezpečnostního materiálu, jeho evidenci a v požadavcích na jeho zabezpečení, rozsáhlým způsobem dopadly na soukromé majitele a sběratele vojenské techniky, muzea a organizátory vojensko-historických akcí. Praxe  ukázala, že stávající regulace nakládání s bezpečnostním materiálem je nepřiměřeně tvrdá, neboť některé druhy materiálu nevykazují znaky vysoké rizikovosti (zejm. historická vojenská technika, morálně zastaralé technologie, které byly původně vyvíjeny pro vojenské účely apod.).

Existují určité pochybnosti o nezbytnosti stávajících požadavků na prokazování spolehlivosti těchto osob, neboť je třeba si uvědomit, že nakládáním ve smyslu zákona se nerozumí pouze realizace vlastnických práv či výkon podnikatelské činnosti, ale je jím nabývání vlastnictví, držení, nákup, prodej, půjčování, vývoj, výroba, oprava, úprava, uschovávání, skladování, přeprava, znehodnocování nebo ničení bezpečnostního materiálu, včetně zprostředkování těchto činností.

Další nepřiměřenou tvrdostí stávající právní úpravy (neadekvátní nebezpečnosti tohoto materiálu) jsou vysoké  požadavky na zabezpečení tohoto materiálu. Požadavky byly v některých případech pro sběratele vojenské techniky přísnější, než požadavky na zabezpečení zbraní. Při zachování stávajícího stavu by byli  mnozí nuceni držený materiál prodat, převést na jinou osobu, nebo provést likvidaci.

Připravili jsme proto v součinnosti s odbornou veřejností a dotčenými resorty novelu tohoto zákona s cílem odstranit ze stávající regulace neodůvodněné tvrdosti a navrhli zmírnění požadavků na zabezpečení tak, aby tyto požadavky odpovídaly stupni nebezpečnosti .

Dnešní den schválená právní úprava uvádí do souladu podmínky pro prokazování spolehlivosti osob nakládajících s bezpečnostním materiálem s podmínkami stanovenými pro držitele zbraní a střeliva, neboť ve stávající právní úpravě byly tyto podmínky pro držitele bezpečnostního materiálu neodůvodněně  přísnější.

Nečinnost v řešení praxí zjištěných  problémů by nepřiměřeně zatížila především sběratele, muzea, organizátory vojensko-historických akcí a pro některé by byla de facto likvidační.

Jsem velmi ráda, že jsme pro nápravu těchto nepřiměřených požadavků získali podporu napříč politickým spektrem Poslanecké sněmovny a děkuji všem, kterým  osud sběratelů nebyl lhostejný.

Přesně tak si představuji práci v Poslanecké sněmovně ve prospěch občanů. Věřím, že stejně konstruktivně budou  tuto novelu posuzovat i kolegové v Senátu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.