Váhalová (ČSSD): Význam Rady Evropy roste

11.07.2014 7:34

Červnové zasedání Parlamentního shromážděni Rady Evropy ve Štrasburku, potvrdilo rostoucí význam této mezivládní organizace při řešení narůstajících světových problémů a konfliktů.

Váhalová (ČSSD): Význam Rady Evropy roste
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Na  jednání zástupců národních parlamentů  byla diskuse o možných řešení  problémů migrace, konfliktu v Západní Sahaře a velká část diskuse byla věnována i současné situaci na Ukrajině.

Důležitost těchto zasedání umocňuje účast a vystoupení prezidentů, ministrů a dalších významných osobností. Jednalo se zejména o vystoupení nového ukrajinského prezidenta Petro Porošenka, který předložil mírový plán řešení současného konfliktu na Ukrajině. Jednou z klíčových priorit ukrajinské vlády je zajistit efektivní kontrolu státních hranic Ukrajiny s možností účasti mezinárodních pozorovatelů.

Ukrajinský prezident poděkoval Radě Evropy za její reakci na události na Ukrajině, následná jednání a vyjádřil vůli pokračovat ve spolupráci. Ukrajina začala uskutečňovat soubor opatření k boji s korupcí v zemi. Bude pokračovat reforma soudnictví s cílem zajistit větší transparentnost a důvěru veřejnosti v soudní instituce. Dále byly podniknuty kroky k decentralizaci správy na Ukrajině v souladu s Evropskou chartou místní samosprávy a prezident Porošenko doufá, že brzké místní volby budou znamenat další krok k dosažení jednoty a stability na Ukrajině.

Zajímavé bylo i vystoupení prezidenta Ázerbájdžánu Ilhama Alieva, jehož země předsedá od května 2014 na šest měsíců Výboru ministrů Rady Evropy a je poslední dobou často kritizována mezinárodními nevládními organizacemi za porušování lidských práv.

Ázerbájdžánský nejvyšší představitel zdůraznil, že jeho země provádí politiku reforem s cílem modernizovat zemi, přičemž zvláštní důraz je kladen na boj proti korupci a podporu vzdělávání. Členství v Radě Evropy bylo v roce 2001 jasnou volbou a Ázerbájdžán je připraven a ochoten splnit své závazky a povinnosti. V odpovědi na otázku na dodržování lidských práv, prezident Alijev prohlásil, že  v Ázerbájdžánu neexistují žádní političtí vězni a že taková obvinění jsou vytvářena na základě nepravdivých informací motivovaných specifickými geopolitickými zájmy, jejichž cílem je oslabit důvěryhodnost Ázerbájdžánu v rámci mezinárodního společenství.

Jak ukázalo i toto jednání význam Rady Evropy ve světové  mezinárodní politice roste a je to dáno i tím, že jsou zde  zastoupeny země  různých politických směrů, což dává možnost získat širší pohled, který je nutný při hledání   řešení  problémů a konfliktů současnosti.

Parlamentní diplomacie je  zde  skutečným nástrojem budování vzájemných vztahů, komunikace,  hledání kompromisů a řešení krizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…