Váhalová (ČSSD): Zlepšení postavení romské menšiny záleží na jejím zájmu o vzdělání

17.07.2014 5:43

Dne 28.5. 2014 byla v Radě Evropy ve Štrasburku a následně 3.6. 2014 v Senátu Parlamentu České republiky otevřena výstava „Vzdělávání Romů v Česku v historickém kontextu“.

Váhalová (ČSSD): Zlepšení postavení romské menšiny záleží na jejím zájmu o vzdělání
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Česká republika je často kritizována ze strany mezinárodních organizací, včetně Rady Evropy, za překážky ve vzdělávání a špatnou  životní úroveň romské komunity v naši zemi. Někdy je tato kritika opodstatněná, mnohdy je však neoprávněná. Tato výstava měla za cíl objektivně informovat o stavu vzdělávání Romů v České republice.

Ekonomická krize a vysoká nezaměstnanost v Evropě těžce postihla  zejména část obyvatel z nízkopříjmových skupin, mezi ně ve většině  případů patří i Romové. Ekonomická krize výrazně zhoršila také vztahy ve společnosti a  zvýšila nevraživost k přistěhovalectví a etnické  předsudky. Cílem sociálního státu je, aby všichni občané měli stejný přístup ke vzdělání, lékařské péči a hlavně k možnosti pracovat a zvyšovat svoji životní úroveň.

V tomto kontextu vznikalo a existuje mnoho koncepcí na integraci romské menšiny do majoritní české společnosti, ale mnohdy tyto koncepce nenašly odpovídající odezvu a míjely se účinkem. Část Romů si zvykla spoléhat na dávkový systém a pomoc státu, díky čemuž vyrostla generace dětí, která své rodiče nikdy neviděla fakticky pracovat a v těchto rodinách bohužel, většinou nebývá prioritou ani vzdělání.  

Romské děti vyrůstají v odlišném jazykovém prostředí, mnoho  z nich mluví mixem rómštiny a češtiny a vykazují slabou „školní zralost“,  nedostatečná  předškolní výchova  pak  může mít za následek zařazení dítěte do   praktické školy. Dle odhadů 30% žáků těchto škol tvoří romské děti, přičemž absolventi těchto škol mají ztížený přístup k dalšímu vzdělání a následně i práci. Problémům po zahájení povinné školní docházky je možné předcházet zvýšením  dostupnosti rané péče. Poptávka  romských rodičů po předškolním vzdělávání je však dle průzkumů malá. Předškolního vzdělávání v mateřských školách se podle odhadů účastní jenom 30 %   romských dětí  ve srovnání s 90 % ostatních dětí v ČR.

Další výzkum ukázal, že  podíl romských dětí ze sociálně vyloučených lokalit, které nastupují na základní školu bez jakékoliv předškolní přípravy  dosahuje přibližně 41 %, v případě ostatních dětí se jedná pouze o 6 %. Jen 1/3  Romů má ukončené střední vzdělání,  nebo učební obor, což má i přímé dopady na konkurenceschopnost  české ekonomiky.

Podle odhadů Světové banky roční ekonomické ztráty na produktivitě v souvislosti s nezaměstnaností Romů  jsou ve výši 367 milionů eur. Roční fiskální ztráty kvůli nízkým daňovým příjmům a  vysokým sociálním výdajům na sociální zabezpečení, činily ve sledovaném období pro ČR 233 milionů eur. (Na HDP se tyto ztráty podílí v ČR v rozmezí 0,29 – 0,58% HDP. )Světová banka doporučuje, jako klíč k vyšší zaměstnanosti, vyšší produktivitě a zvýšení konkurenceschopnosti České republiky, zajištění rovného přístupu Romů ke vzdělávání a zvýšení investic do inkluzivního vzdělávání.

Premiér české vlády Bohuslav Sobotka zdůraznil,že "budování tolerantní společnosti" je jednou  z priorit vlády. Ve  vyspělé  demokratické společnosti by mělo být samozřejmé, že všichni občané mají stejná práva, ale   také stejné povinnosti.  

Na jakékoliv projekty, které v České republice existují a na jejich efektivitu, je vždy potřeba spolupráce a především zájem ze strany těch, kterým jsou určeny.                                      

Zájem a odhodlání něco změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi