Vais (TOP 09): Mrtvá půda vede k povodním

23.06.2020 22:30

Oběť na životě na Kolínsku, zatopené domy i obce napříč celým krajem, přes 900 výjezdů hasičů spěchajících pomoci zoufalým občanům. To je statistika víkendových bleskových povodní.

Vais (TOP 09): Mrtvá půda vede k povodním
Foto: TOP 09
Popisek: Vojtěch Vais

Je sucho nebo jsou povodně? Tyto dva zdánlivé protiklady spolu souvisí. Půda přeměněná nešetrným hospodařením v mrtvou písčitou zem ztrácí schopnost zadržovat vodu.

Absence přirozených remízků, alejí a příkopů podél cest schopných vodu zadržet dále přispívá k tomu, že půda pouze odteče do koryt potoků. Ty jsou často člověkem narovnány a vybetonovaným korytem pak veškerá voda bleskově odteče do řek a pryč z území Česka, v horším případě stačí cestou zničit vše, co přijde do cesty.

Několik dní po povodni se v krajině opět objevuje sucho a vyschlé studny.

Proto prosazujeme povinnost zadržování a zasakování veškeré vody odváděné ze střech a parkovišť, zasazujeme se o obnovování přirozených meandrů potoků, tůní, mokřadů a rybníků a bojujeme o narušení rozlehlých lánů remízky a alejemi.

Zabráníme tím erozi a znehodnocování půdy a nebudeme zbytečně přicházet o drahocennou vodu. Zadržením srážek na našem území dosáhneme opětovného naplnění studen, které jsou na mnoha místech po kraji zcela vyschlé.

VOJTĚCH VAIS, ZASTUPITEL KOSMONOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…