Vajnerová: Zavést znovu brannou výchovu? Ano, co nejdřív

01.08.2016 21:23

Každý druhý den slyšíme o nějakém útoku muslimů (pardon, islamistů) na veřejných místech. Autem, nožem, sekerou. Je to hrůza a je jenom otázkou času, kdy se něco podobného stane i u nás. Jsme na to připraveni?

Vajnerová: Zavést znovu brannou výchovu? Ano, co nejdřív
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Jednička na kandidátce Budoucnost pro Liberecký kraj a nezávislá kandidátka do senátu za KDU-ČSL Lidie Vajnerová

Odpověď podle mě zní: Nejsme! Nevíme jak se zachovat, co dělat a co nedělat. A to jsme dospělí. A co naše děti?

Nechci teď polemizovat o tom, zda se útokům dá či nedá předejít. Stranou chci nechat i otázku držení zbraní běžnými občany – zdá se mi totiž, že naše vláda odolá bruselským pokusům přístup ke zbraním ještě ztížit a jsem v tom opatrným optimistou. (Kdyby Francouzi v Nice měli stejný přístup ke zbraním a stejné návyky jako Izraelci, islámský zabiják by nejspíš nedokázal zabít 84 lidí ale nejspíš mnohem míň).

Jde mi spíš o to, že nastal čas pro návrat do škol něčeho, co lze nazvat „základy obranné výchovy“. Nevolám po znovuzavedení cvičení s igelitovými pytlíky na nohou, ale spíš mi jde o základní kurz (klidně opakovaný co tři měsíce, jako v Japonsku nacvičují na zemětřesení), kde se děti dozví, případně vyzkouší, jak se mají chovat, pokud k útoku na veřejném místě dojde. Jak z ohrožené oblasti co nejrychleji utéct a pokud utíkat už nejde, jak a kam se schovat. Stejně stále doufám, že žádné z našich dětí tyto znalosti nebude muset uplatnit.

Zároveň bych chtěla podpořit přesun pozornosti třeba městských policií k ochraně míst se zvýšeným výskytem lidí (teď v létě typicky festivaly, ale jde i o nádraží, obchodní centra a podobně), špatné parkování bude asi muset chvíli počkat.

To, co se děje, hned tak neskončí, takže bude lepší se připravit, aspoň co to půjde.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …