Valachová (ČSSD): Školství je třeba daleko lépe zaplatit

12.11.2019 18:05

Komentář na facebookovém profilu ke školství

Valachová (ČSSD): Školství je třeba daleko lépe zaplatit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Na záznamu pracuji, tak zatím jenom zpráva z dnešní tiskové konference, kterou jsem měla tu čest na půdě Poslanecké sněmovny zaštítit:

Odbory a zaměstnavatelé vyzvali poslance: Školství je třeba daleko lépe zaplatit.

S požadavkem na významné zvýšení finančního zajištění školství a jeho potřeb již v rámci rozpočtu na rok 2020 přišli na dnešní společné konferenci na půdě Poslanecké sněmovny zástupci odborů a zaměstnavatelů. Tiskovou konferenci zaštítila místopředsedkyně školského výboru Kateřina Valachová.

Odbory zastupoval na konferenci JUDr. Vít Samek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů a Markéta Seidlová, místopředsedkyně školských odborů. Zaměstnavatele reprezentovala viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Mgr. Milena Jabůrková. Společným stanoviskem odborů a zaměstnavatelů pak je požadavek, aby Poslanecká sněmovna v rámci diskusí během druhého a třetího čtení návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2020 posílila vnitřním přeskupením rozpočet školství způsobem, který příští rok umožní růst platů učitelů o patnáct procent.

„Nechceme dále poslouchat z ministerstva školství prohlášení, která se snaží postavit proti učitelům veřejnost. Jsme přesvědčeni, že i když hovoříme o růstu platů, jde ve skutečnosti o zasadní investici do budoucnosti dětí a také do budoucnosti České republiky,“ uvedl Vít Samek.

„Pokud hovoříme o školství jako prioritě a pokud chceme, aby naše země byla lídrem v inovacích a v moderních technologiích a aby byla konkurenceschopná v rychle se měnícím světě, nemůžeme mít podfinancované školstvi. Máme poslední roky na to, abychom konečně školství nejen nazývali prioritou, ale abychom z něj i prioritu reálně udělali,“ prohlásila k tomu Milena Jabůrková.

Vít Samek pak dodal, že český stát má vůči svým dětem obrovský kumulovaný dluh: „Jestliže tento dluh budeme dále zvyšovat, opustíme naše výborné postavení v rámci evropského i světového průmyslu, vyklidíme pozice v moderních oborech a rozplynou se naše sny o lepší životní úrovni, lepším zdravotnictví i lepším státu.“

Nemůžeme dopustit, aby učitelé patřili mezi nejhůře placené vysokoškoláky v ČR," zdůraznila Markéta Seidlová.

Společný postup odborů a zaměstnavatelů má za cíl otevřít věcnou diskusi na půdě hospodářského a rozpočtového výboru PSP o parametrech státního rozpočtu na rok 2020 a také o rozpočtových výhledech pro české školství na příští roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.