Valachová (ČSSD): Vláda nevyužila možnosti konat v legislativní nouzi

11.05.2021 20:45 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k letošním maturitám

Valachová (ČSSD): Vláda nevyužila možnosti konat v legislativní nouzi
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Vláda neudělala žádný krok k úředním maturitám. Tedy k řešení, ke kterému ji naposledy vyzvaly studentské organizace poté, co nesouhlasily s odpovědí ministra školství sněmovně.

Snažila jsem se získat pro spravedlivou změnu maturit podporu, ale marně – fakt odmítání tohoto řešení ze strany ministra školství prostě převážil.

Myslela jsem, že vláda nekoná, protože je menšinová a neměla ve věci úředních maturit jistotu většiny ve sněmovně. Ale ta se většinově vyslovila pro zavedení úředních maturit usnesením.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

Vláda však nevyužila možnosti konat v legislativní nouzi, ostatně ministr školství a také premiér se vyslovili proti změnám. Jejich přesvědčení, že se za poslední rok v podmínkách vzdělávání středoškoláků zase „tak moc nestalo“, je prostě pro ostatní ministry rozhodující. Nemohou konat proti jejich vůli. Hlavní odpovědnost nese ministr školství.

Z tohoto pohledu už není kam dál jít. Stejně je ale naprosto nutné novelizovat školský zákon, to je zjevné už kvůli dalším případným omezením v příštím roce. Budu prosazovat, aby příští podoba zákona reflektovala mimořádnou situaci letošních maturantů a podala jim pomocnou ruku. Považuji letošní maturity za velmi nespravedlivě k vám, ke studentům.

Nicméně oproti původnímu stavu jsme společně se školským výborem a s vašimi iniciativami přece jenom dosáhli alespoň dílčích zlepšení:

  • Máme opravné termíny navíc,
  • podařilo se nám odstranit naprostý nesmysl diskriminace dálkařů ve vybraných sociálních a zdravotních oborech.

Byla bych ráda, kdybychom společně zabojovali ještě o jednu věc. Není jenom pro vás – letošní maturanty. Je pro všechny školáky, žáky, studenty bez ohledu na stupeň a ročník. Chtěla bych, aby stát uznal, že tento školní rok byl skutečně špatný a že má povinnost pomoci vám všem získat znalosti a dovednosti, které jste získat nemohli. Chci, aby stát na tyto účely vyčlenil 7,5 miliardy korun a aby uskutečnil Národní plán dorovnání dopadů epidemie na vzdělávání. Budu ráda, když mi pomůžete – protože i přes to, že úřední maturity nemáme, váš hlas je slyšet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…