Válek (TOP 09): Jedno bezlepkové jídlo by mělo být běžným standardem ve školách

21.10.2017 8:35

V Brně v sobotu opět proběhla celostátní akce zaměřená na problematiku celiakie - autoimunitního onemocnění způsobeného nesnášenlivostí lepku. Prakticky od počátku s tímto pacientským sdružením spolupracuji a tak jsem měl zase krátkou přednášku, kde jsem tentokrát shrnul, kam jsme se za více než posledních 20 let posunuli.

Válek (TOP 09): Jedno bezlepkové jídlo by mělo být běžným standardem ve školách
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Kdysi jsem vymyslel ultrazvukové vyšetření střev, díky kterému jsem zjistil, jak na ultrazvuku vypadá nález u nemocných s celiakii, vše potvrdil na prospektivní studii a posléze začal učit své žáky. Dnes je to běžné vyšetření nejen v ČR, ale v celé Evropě. Takže ultrazvukem umíme snadno vyšetřit pacienty, umíme najít patologii, sledovat nejen je, ale i jejich děti.

Jeden z plánů byl - a byl to ten nejdůležitější - dostat úhradu bezlepkové diety mezi úhrady pojišťovnami a hlavně - dětem v mateřských školách a základních školách nabízet jedno bezlepkové jídlo v rámci běžného denního stravování. Před řadou let jsme byli v Brně krůček od realizace. Měli jsme proškolené učitelky a učitele, vše zařízené, a nakonec, shodou nešťastných náhod, vše skončilo. Znovu jsem si to na této akci připomněl.

Takže mám další úkol - ať už budu nebo nebudu v parlamentu - jedno bezlepkové jídlo do škol se pokusím prosadit. Pacientů, kteří mají potravinové alergie, včetně celiakie, je velké množství. Rozhodně desítky procent. A bezlepková dieta je často velmi efektivní řešení jejich problémů, ale i výborná prevence.

PROF. MUDR. VLASTIMIL VÁLEK, LÍDR KANDIDÁTKY TOP 09 JMK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…