Válek (TOP 09): Nemocnice prý vydělávají na tom, že uvedou jako příčinu úmrtí COVID-19

18.10.2020 11:41

Komentář na facebookovém profilu k platbám za hospitalizované pacienty

Válek (TOP 09): Nemocnice prý vydělávají na tom, že uvedou jako příčinu úmrtí COVID-19
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Při diskuzích mezi lidmi, ale i tady na sociálních sítích často narážím na nejrůznější typy nesmyslů, které se kolem koronaviru šíří. Pojďme se na některé z nich podívat. Začnu tím, že údajně nemocnice vydělávají na tom, když u zesnulého pacienta uvedou jako příčinu úmrtí COVID-19.

Je naprostý blábol, že by v nemocnicích psali do úmrtních listů, že někdo umřel na COVID, protože to pojišťovna lépe platí. Zkusím to stručně vysvětlit.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Pojišťovny platí nemocnicím paušální platby za hospitalizované pacienty (jeden balík), ambulantní pacienty (druhý balík) za vyšetření (tzv. SVLS, třetí balík) a za specializované výkony – např. operace kyčelního kloubu – pojišťovna v tomto případě platí za výkon tolik, kolik stojí, ale zase jich nemůžete udělat za rok nad limit. Paušály se stanovují podle toho, kolik pacientů nemocnice ošetřila dva roky předtím.

Toto vše se domlouvá předchozí rok v rámci úhradové vyhlášky. Po skončení kalendářního roku dojde k vyúčtování. Například jsme měli ošetřit 100 000 hospitalizovaných a vyprodukovat 1 000 000 bodů. Pokud to takto vyjde, dostaneme vyúčtování 100 %. Pokud počty nedosáhneme (což je problém letošního roku), nedostaneme méně (50 000 pacientů = 50 %). Někdy se dokonce zálohy vrací.

Pokud počty překročíme, více nedostaneme – např. ošetříme 110 000 pacientů, ale zaplatí nám jen 102 000, zbytek je ztráta.
Toto COVID nijak nezměnil. Dnes navíc dostáváme peníze na ochranné pomůcky – respirátory, "atombordel" (speciální oblek) dezinfekci…
Jak toto vím? Téměř 15 let jsme náměstek ve FN Brno, již 3 roky dělám zpravodaje účetní uzávěrky Ministerstva zdravotnictví ve sněmovně a tím pádem všech Fakultních nemocnic a podílím se na srovnávacích analýzách hospodaření FN a konečně na tzv. DRG restart (optimalizaci a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…