Valenta (KSČM): Čeští politici a podnikatelé v Japonsku

16.11.2014 7:30

Druhý listopadový týden se uskutečnila, po dlouhých 18. letech, návštěva resortního ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka v „Zemi vycházejícího slunce“, Japonsku.

Valenta (KSČM): Čeští politici a podnikatelé v Japonsku
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

Součástí oficiální delegace jsem byl, jako jeden ze čtyř nominovaných členů Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny PČR, i já. Neoficiální část delegace vytvořili jednatelé a manažeři významných českých firem, zástupce Hospodářské komory ČR, Strojírenského zkušebního ústavu s. p. nebo například Fyzikálního ústavu akademie věd ČR a někteří další.

První den, hned po příletu na letiště v Osace a ubytování, byl zahájen jednáním se zástupci Hospodářské komory a starostou města Sakai Osamim Takeyamou. Město Sakai leží v aglomeraci Kansai a pro naše občany je známé zejména mateřským závodem firmy SHIMANO, podnikající i u nás v Karviné. Celý „Team Shimano“ ale představuje 12967 lidí ve více než 25 zemích celého světa. Vyhlášené je také zdejší muzeum Alfonse Muchy. Ze sakaijské radnice jsme se přesunuli do budovy Obchodní komory v Osace, kde se odehrál investiční seminář japonských podnikatelů, a to pod vedením ředitele mezinárodní divize komory Shinji Maruyamy. Ministr Mládek poté ještě absolvoval krátkou individuální pracovní schůzku s guvernérem Osaky Ichiro Matsuiem.

Následující den přejela česká delegace rychlovlakem Shinkanzen do Nagoje, kde nás již na peróně očekával manažer firmy TOYOTA MOTOR CORPORATION Tomoko Miyake, se kterým jsme se přesunuli ke společnému jednání a k prohlídce světoznámé automobilky. Zde se bylo možno také na vlastní oči přesvědčit, jak ve skutečnosti vypadá tolik vyzdvihovaná a také propagovaná produktivita práce v „japonském balení“. Mohu v tomto smyslu konstatovat, že stupeň pracovního vytížení dosahuje u zdejších zaměstnanců skutečně až „evropsky děsivých“ parametrů.

Další navštívenou firmou byla společnost TORAY CORPORATION v Nagoyi, jejíž filiálku lze také nalézt i u nás, v Prostějově. Hlavním výrobním artiklem jsou kompozitní materiály nebo speciální tkaniny, např. pro výrobu automobilových airbagů.

Středa, předposlední den naší návštěvy Japonska, byla zahájena jednáním oficiální části delegace v budově Asociace japonských podnikatelů KEINDANREN v Tokiu, které vedl místopředseda Výboru asociace pro Evropu Yoshio Sato. Po ukončení se odehrál rychlý přesun Tokiem do EUROPA HOUSE, ve kterém sídlí zastoupení EU v Japonském císařství. Po krátkém přijetí velvyslancem EU Viorelem Budurou byl zde zahájen, krátkým vystoupením českého ministra, další významný investiční seminář. Poslanecká část delegace, společně s ministrem Mládkem, poté také navštívila japonský parlament, kde byla přijata předsedou parlamentního Spolku přátelství s ČR a provedena po reprezentačních prostorách Poslanecké sněmovny.

Osobně jsem se ve zdejším parlamentu intenzivně zajímal i o činnost Komunistické strany Japonska, Nihon Kyosan-to, která je ve zdejším politickém systému již po mnoho let etablovaným subjektem. Doposud nevládní strana, je jednou z největších komunistických organizací na světě, neboť disponuje přibližně 320 tisíci členy. Stojí na základech marxismu, vědeckého socialismu, eurokomunismu a pacifismu. V parlamentu mají komunisté 8 poslanců a 11 senátorů (ze 480 resp. 242 zákonodárců), ve vedeních měst a obcí potom 2701 zastupitelů. Zajímavostí je edice vlastního deníku Akahata (Rudý prapor), který je distribuován v počtu 1,4 milionu výtisků a jeho redakce má své stálé korespondenty v Pekingu, Hanoji, Dillí, Káhiře, Paříži a Washingtonu. Výkonný výbor ÚV  KS Japonska čítá 22 a Ústřední výbor KS potom 55 členů. Prezidentem strany je Kazuo Shi, vedoucím sekretariátu – tedy na „naše poměry“ jakýmsi tajemníkem Yoshiki Yamashita.

Významnou událostí byl podpis memorand o spolupráci s JETRO (Japan External Trade Organization) a o mezinárodní spolupráci v jaderné energetice, které podepsali oba resortní ministři průmyslu: za ČR Jan Mládek a za japonskou stranu Yoichi Miyazava v prostorách Ministerstva průmyslu Japonska v Tokiu.

Denní program byl zakončen setkáním obou částí české delegace, oficiální i podnikatelské, s velvyslancem ČR v Japonsku Tomášem Dubem a významnými japonskými investory v prostorách české ambasády.

Závěrečný den našeho pobytu odstartoval přijetím ve firmě TOSHIBA v Yokohamě, navazující prohlídkou továrny a bližším seznámením se zavedenými výrobními postupy. Dříve světový elektronický gigant se nyní orientuje již spíše na zásadní komponenty nutnými k  provozu jaderných elektráren. Zejména z tohoto důvodu by mohlo být jednání s top managementem firmy, silně expandující společnosti, pro naši zemi velice důležité a doufejme, že i v budoucnu přínosné.

A konečně poslední významnou akcí se stala návštěva tokijské univerzity JOSAI, kde studuje i několik mladých lidí z ČR a Slovenska. Po velice vřelém uvítání, kde nechyběly v rukou studentů ani české vlaječky, jsme absolvovali tematický seminář, na kterém vystoupil s přednáškou: „ČR jako součást jádra EU a její budoucí členství v Eurozóně: slibná brána pro Japonsko ke vstupu na trh EU“, ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek. Po odpovědích na studentské dotazy a rozloučení se s rektorkou školy N.Mizutou následoval již společný odjezd české delegace na tokijské letiště Narita a odlet zpět do ČR.

Osobně se domnívám, že celá tato „japonská mise“, některými škarohlídy považovaná za „asijský výlet“, nebyla zbytečná! Byly navázány četné kontakty a to jak v podnikatelském, tak i politickém prostředí, na kterých lze v nejbližší budoucnosti zcela jistě stavět. Představitelé firem měli možnost předjednat četné kontrakty, které mohou následně diversifikovat a obohacovat nejen český trh s produkty a službami, ale současně také napomoci snížení tristní výše nezaměstnanosti v ČR. Poslanci z Hospodářského výboru se mohou nyní také kvalifikovaněji pohybovat v procesu tvorby a novelizace ekonomických zákonů naší země či objektivněji posuzovat kvalitu a kvantitu jejího exportu a importu. Není přece žádným tajemstvím, že Japonsko je hned po Německu, naším druhým nejvýznamnějším dovozcem, tedy prokazatelně strategickým partnerem!

Jiří VALENTA (KSČM)
poslanec PS PČR, Hospodářský výbor
předseda Podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment

reklama

autor: KSČM

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.