Valenta (KSČM): Kdo je příjemcem veřejných peněz, musí být maximálně transparentní

02.05.2021 6:32 | Komentář

Zásadní důvody pro majetková přiznání novinářů České televize a Českého rozhlasu

Valenta (KSČM): Kdo je příjemcem veřejných peněz, musí být maximálně transparentní
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Valenta

Ten, kdo je příjemcem veřejných peněz, a to veřejnoprávní novináři prostřednictvím svých platů nepochybně jsou, musí být maximálně transparentní. Veřejnoprávní novinařina je službou zemi, a to dle zvláštního zákona. ČT a ČRo nejsou tedy soukromé či polosoukromé firmy, ve kterých si o platech svých zaměstnanců rozhodují majitelé sami a zcela přirozeně nemusí jejich výši zveřejňovat.

Občané, v případě České televize a Českého rozhlasu tzv. koncesionáři, musí mít alespoň rámcový přehled, jakým způsobem je s jejich penězi nakládáno. Samozřejmě, o výši platů v ČT a ČRo budou i nadále rozhodovat klíčoví manažeři, jen se do popředí dostane klíčový společenský požadavek ‚práva na informaci‘.

Druhým důvodem je minimalizace a vyvrácení různých podezření, a to právě dešifrováním majetkového přiznání, které tak bude současně chránit veřejnoprávní novináře před šikanózními a nepodloženými obviněními z tzv. tendenční korupce. Občan bude mít možnost si ověřit, zda nabytý majetek odpovídá reálným, a hlavně zákonným, příjmům a možnostem tak, jako se to děje například u mnohých politiků.

(zdroj: kscm.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…