Valenta: Nepřestanu, dokud nám budou vládnout falešní dobroseři, neumětelové a diktátoři

06.04.2017 13:53

Senátor Ivo Valenta na téma sponzorování politických stran

Valenta: Nepřestanu, dokud nám budou vládnout falešní dobroseři, neumětelové a diktátoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Ano, sponzoruji politické strany. Ano, štědře, ale zcela transparentně. A nestydím se za to. V posledních dnech jsem zaplavován velkým množství otázek typu: Proč to vlastně dělám? Co si od toho slibuji? A proč jen právě tyto konkrétní politické strany?

Abych ulehčil práci všem, kteří budou opět vytvářet nejrůznější konspirační teorie a objevovat zaručené senzace, rozhodl jsem se napsat tento blog, abych předem odpověděl na výše uvedené, případně některé další otázky. Odpovědi jsou totiž stejně transparentní, jako mé samotné finanční dary politickým stranám.

S trochou nadsázky bych mohl říci, že za všechno „může“ můj táta. Byl to právě on, kdo stál u vzniku Strany soukromníků. Byl to on, kdo kandidoval v prvních volbách do Senátu. A byl to on, komu jsem slíbil, že to jednou zkusím taky. Svůj slib jsem splnil a ve volbách uspěl.

A protože neumím věci dělat na půl plynu, začal jsem krok za krokem pronikat do problémů, které trápí naši zemi. Pochopil jsem, že nestačí jen remcat a doufat, že nezbytné změny za nás někdo zařídí. Naopak, jediným řešením je pustit se sám do práce a dle svých možností pomoci úsilí, které může vést k zastavení deformace svobody, soukromí a demokratických principů v naší zemi.

Proto jsem se rozhodl, že budu pomáhat především Straně soukromníků. Nejen ze sentimentu, vzpomínky a úcty k mému otci, který stál u jejího zrodu, ale také z toho důvodu, že sám jsem začínal jako živnostník a dobře vím, jaké problémy dnes musí překonávat všichni aktivní a pracovití lidé, kteří jen nesedí s nataženou rukou v koutě, ale tvoří, vymýšlí a tvrdě pracují, aby uživili sami sebe a dokonce vytvořili pracovní příležitosti pro své okolí.

Navíc dnešní politický systém cíleně handicapuje malé, neparlamentní politické stany. Volební systém se natolik zakonzervoval, že oslabuje všechny možné protivníky, kteří by, byť se silnou politickou myšlenkou, neměli šanci uspět bez silného a transparentního sponzora. Malá politická strana, která navíc nemá téměř žádné zvolené zástupce, je na rozdíl od parlamentních stran bez státního příspěvku, zájmu velkých médií i výrazných možností, jak získat sponzory, kteří by pomohli financovat volební kampaň. A bez té se bohužel v dnešním světě politika dělat nedá. V tvrdé konkurenci populistických slibů, cíleně šířených lží i polopravd a jednoduchých odpovědí typu „všichni kradou“ se holt bez běžných marketingových nástrojů neobejdete. A tyto nástroje také něco stojí.

A protože se v minulém roce konaly krajské volby, které byly pro Stranu soukromníků důležité s ohledem na budování značky, rozvoj členské základny a zviditelnění ve všech koutech České republiky, pomohl jsem ji daleko výraznějším způsobem. A bez ohledu na nejrůznější jízlivé komentáře, které porovnávají výši sponzorských darů a počet získaných mandátů, jsem přesvědčen o tom, že šlo o správné rozhodnutí. Já v tom přímou úměru nehledám. Mým cílem bylo pomoci a jsem rád, že se z dříve téměř neznámé politické strany stala strana, se kterou je dnes nutné počítat. Soukromníci se navíc vyprofilovali jako zřetelná politická sebeobrana nejen živnostníků, ale také všech aktivních a pracovitých lidí, kteří se nechtějí smířit s postupnou ztrátou svobody a soukromí, posilováním role státu, mířící až k totalitním praktikám a totální absencí zdravého selského rozumu při správě věcí veřejných.

Vzhledem k tomu, že s těmito myšlenkami nejsou Soukromníci osamoceni, rozhodl jsem se, že se nebudu na českou politickou scénu dívat s klapkami na očích a pomůžu také dalším subjektům. Abychom dosáhli změny, musíme spojit síly. Strany, které prosazují především zdravý rozum, potřebují impulsy, které jim pomohou oslovit voliče a získat dostatečnou sílu k prosazení změn. Zde si není jak konkurovat, zde musí dojít ke spojení. Proto jsem i vloni pokračoval ve finanční pomoci ODS a proto jsem pomohl také Starostům a nezávislým, se kterými nacházíme spoustu společných témat především na komunální úrovni.

Rozhodně budu v podpoře Soukromníků a dalších politických stran pokračovat i v budoucnu. Vede mne k tomu přesvědčení, že dokud se nám nepodaří zastavit trend poslední doby, je třeba proti němu společně a intenzivně bojovat. Já se k tomuto boji hrdě hlásím. Budu mu pomáhat zcela transparentně a viditelně. A zároveň tak budu provokovat všechny ostatní sponzory politických stran, aby se po éře tajuplných sponzoringů chovali stejně transparentně, jako já. Nejsem totiž přesvědčen o tom, že se tak již ve všech případech děje. Zvláště, když na povrch vyplouvají mimo jiné informace o tom, k jakému nekalému účelu slouží některé velké neziskovky, „požírající“ peníze od zahraničních nadací s cílem ovlivnit veřejné mínění a tedy i výsledky voleb. Pojďme takovýmto praktikám učinit přítrž a postupně vracet politice její normální tvář.

A co za sponzoring politických stran chci? Nic, jen dobrý pocit z toho, že jsem byl u okamžiku, kdy dojde k politické renesanci, při které nám přestanou vládnout falešní dobroseři, rozhazovační neumětelové či novodobí diktátoři.

To je vše :-) Veškeré spekulace, které se občas k tomuto tématu v médiích objevují, jsou jen výplodem něčí bujné fantazie.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.